1. yle.fi
  2. Uutiset

Päiväkodeista löytyi likaisia leluja ja pintoja Kouvolassa – jatkossa lelujen puhdistamisesta on pidettävä kirjaa

Kaupungin terveysvalvonta otti päiväkotien tiloista näytteitä, joilla selvitettiin bakteerimäärää.

päivähoito
lapsi leikkii junaradalla
Bakteereja löytyi valvonnassa etenkin päiväkotien pöytä- ja lattiapinnoilta. Kuvituskuva.Kristiina Tolvanen / Yle

Päiväkotien lelujen ja pintojen puhtaudesta on löytynyt parannettavaa Kouvolassa.

Kaupungin terveysvalvonta selvitti päiväkotien puhtaustasoa elo-syyskuussa. Valvonnassa alle kolmevuotiaiden ryhmätilojen leluista sekä pöytä- ja lattiapinnoista otettiin näytteitä, joilla selvitettiin niiden bakteerimäärää. Tavoitteena oli selvittää leikkitilojen ja lelujen hygienian tasoa päiväkotipäivän aikana.

Näytteitä otettiin silmämääräisesti puhtailta pinnoilta leikkihuoneiden pöydistä, lattioista ja leluista. Näytteitä otettiin esimerkiksi palloista, jumppamatoista, palikoista, nukeista, autoista, kirjoista ja palapeleistä.

Näytteiden tuloksista oli huonoja tai erittäin huonoja yli 40 prosenttia. Bakteereja löytyi etenkin pöytä- ja lattiapinnoilta. Lelujen osalta hieman alle puolet tuloksista oli huonoja tai erittäin huonoja.

Lelut on puhdistettava säännöllisesti

Valvonnan myötä päiväkoteja on velvoitettu ottamaan käyttöön lelujenpuhdistussuunnitelma, jolloin lelut puhdistetaan säännöllisesti ja niiden puhdistamisesta pidetään kirjaa. Kaupungin terveysvalvonnan mukaan lelujen pesu on erityisen tärkeää päiväkodeissa ja siihen on oltava suunnitelma.

– Päiväkotiolosuhteissa läheiset kontaktit edistävät mikrobien tarttumista lapsesta toiseen. Kaikki yhteiset esineet ja lelut sekä kosketuspinnat voivat toimia infektioiden levittäjinä, Kouvolan kaupungin terveystarkastaja Mari Järvinen sanoo.

Aiemmin vain neljässä päiväkodissa oli lelujen puhdistukseen toimiva suunnitelma, jota noudatettiin päiväkotiarjessa jatkuvasti. Muissa päiväkodeissa lelut pestiin tarpeen ja henkilökunnalta liikenevän ajan mukaan. Yleisimmin lelut pestiin joko käsin tai pyykin- tai astianpesukoneessa. Erillinen lelupesukone oli käytössä kahdessa päiväkodissa.

Tulokset olivat odotettavissa

Mari Järvisen mukaan valvonnasta saadut tulokset olivat pääosin odotettavissa.

– Mitään täysin puhtaita näytetuloksia ei odotettukaan, koska valvonnassa tutkittiin käytön aikaisia tiloja ja leluja. Esimerkiksi Tampereella vastaavassa tutkimuksessa tulokset olivat paljon huonommat, joten osasimme varautua jopa huonompiin tuloksiin. Toisaalta pöytäpintojen puhtaudessa oli eniten huomautettavaa, mikä oli hieman yllättävää, Järvinen sanoo.

Mari Järvisen mukaan päiväkotien puhtaudelle ei ole olemassa mitään tarkkaa tavoitetasoa. Valvonnassa käytetyt raja-arvot pohjautuivat pintahygieniaa käsittelevään oppaaseen ja muualla Suomessa tehtyihin vastaaviin tutkimuksiin.

– Olemassa olevat suosituksetkin koskevat juuri puhdistettuja pintoja, jolloin arvioidaan siivouksen riittävyyttä. Käytön aikaiselle hygieniatasolle ei ole tavoitearvoja, Järvinen sanoo.

Puhtaustasoa halutaan parantaa

Valvonnasta saadut tulokset on lähetetty jokaiseen päiväkotiin tiedoksi. Valvonnan seurauksena Kouvolassa on mietitty, miten päiväkotien puhtaustasoa voitaisiin parantaa. Erityisesti lelujen ja jumppamattojen puhdistukseen on Järvisen mukaan tarkoitus laatia ohjeistuksia.

Kouvolan päiväkotien yleinen puhtaustaso todettiin valvonnassa kohtuulliseksi. Näytteitä haettiin kaikkiaan 19 päiväkodista.

Päiväkotien lelujen puhtautta ei ole aiemmin tutkittu Kouvolassa. Valvonnasta oli Järvisen mukaan päätetty jo viime vuonna, eikä se liity koronatilanteeseen millään tavalla. Vastaavia tutkimuksia on tehty aiemmin esimerkiksi uimahalleissa ja kauneushoitoloissa.

Vastaavaa valvontaa aiotaan jatkaa Kouvolan päiväkodeissa ensi vuonna.

Lue seuraavaksi