1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kilpailuttaminen

Lahti ei kilpailuta ateriapalveluja – valtuusto kävi vaikeasta asiasta monipolvisen keskustelun

Lahden kaupunginvaltuuston päätös ei kuitenkaan poista sitä mahdollisuutta, että Päijät-Hämeen ateriapalvelut Oy joutuu supistamaan toimintaansa.

kilpailuttaminen
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen sekä JHL:n mielenosoittajia Sibeliustalon edustalla 5.10.2020.
Työntekijäliitot järjestivät kilpailutusta vastustavan mielenosoituksen ennen kuin Lahden kaupunginvaltuusto kokoontui päättämään asiasta. Petri Niemi / Yle

Lahden kaupunginvaltuusto on hylännyt kaupunginhallituksen ehdotuksen ateriapalvelujen kilpailuttamisesta. Päätös tehtiin äänin 38–20. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Ateriapalvelujen kilpailutus puhutti valtuustoa vilkkaasti. Valtuutetut olivat huolissaan kilpailutuksen sekä myymisen seurauksista ja ihmeissään asian valmistelusta ilman henkilökunnan näkemystä. Ateriapalvelujen nykytilaa suitsutettiin, ja kaupungin tarvetta saada säästöjä kouluruuasta kritisoitiin.

Kilpailutuksen kannattajat muistuttivat päätöksen riskeistä. Jos Päijät-Hämeen Ateriapalvelut ei voita hyvinvointiyhtymän jo päätettyä kilpailutusta, on yhtiöllä edessään toiminnan pakollinen supistaminen, koska kustannustehokkuus laskee pakosta.

Kannattajat muistuttivat, että laadukkaalla kilpailutuksella pystytään vaikuttamaan haluttuihin asioihin ja esimerkiksi velvoittaa valittu palveluntarjoaja suosimaan paikallisia raaka-aineita.

Kokoomus teki myös esityksen asian palauttamisesta valmisteluun.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä omistaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:stä 43,1 prosenttia ja Lahden kaupunki 56,9 prosenttia. Hyvinvointiyhtymä päätti kesäkuussa, että se kilpailuttaa kaikki ateriapalveluhankintansa.

Lue myös:

Työntekijät vastustavat ateriapalveluiden kilpailutusta Lahdessa – katso video, kuinka kattilat soivat mielenosoituksessa

Lue seuraavaksi