Kokkolan kaupunki ei aio liputtaa Pride-tapahtuman kunniaksi ensi vuonna – aloitteen tekijä: "Vanhoilliset kaatoivat esityksen"

Kristillisdemokraattien vastaesitys kaatoi liputuksen ja kaupunginhallituksen keskustalaisen puheenjohtajan ääni ratkaisi asian.

Kokkola Priden kulkue keskellä kaupunkia vuonna 2018. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Kokkola ei liputa ensi vuonna järjestettävän Kokkola Pride -viikon aikana, päätti kaupunginhallitus.

Valtuusto kuitenkin käsittelee asiaa vielä tiedonantona lokakuun kokouksessa. Silloin asiasta on mahdollista tehdä muutosesitys.

Kaupunginhallitus päätti tiukan äänestyksen jälkeen, ettei liputusta tule. Kaupunginjohtajan ehdotus liputuksen järjestämisestä päättyi äänestyksessä tasatulokseen 6–6. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan, keskustan Reino Herlevin ääni ratkaisi asian.

Vastaesityksen teki kristillisdemokraattien Mauri Salo. Hän ehdotti, että liputusta ei järjestetä Pride-viikolla. Salon ehdotuksen puolesta äänestivät Reino Herlevi (kesk.), Timo Sillanpää (ps.), Johanna Paloranta (kesk.), Riitta Rahkola (kesk.) ja Annika Enlund-Piirto (kd.).

Liputuksen puolesta äänestivät hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Janne Jukkola (kok.), Sirpa Orjala (sd.), Raimo Hentelä (sd.), Stefan Andersson (r.), Marlén Timonen (r.) ja Vesa Pohjola (vas.).

Pride-viikolla liputtamisesta oli tehnyt valtuustoaloitteen vihreiden kaupunginvaltuutettu Hanna Cygnel. Hän osasi odottaa päätöstä, vaikka harmittaakin.

– En ole yllättänyt, mutta olen pettynyt, sanoo Cygnell. Tämä kertoo siitä, että Pride-liikkeellä on töitä vielä alueella.

Cygnelin mielestä alueella voimissaan olevat vanhoilliset arvot ja asenteet kaatoivat aloitteen. Mutta luovuttaa hän ei aio.

– Asia menee valtuustolle vielä tiedoksi, ja silloin päätöstä voidaan muuttaa, jos on halua. Siellä tehdään muutosesitys, mutta meneekö se läpi, jää nähtäväksi, pohtii Cygnel.

Jo aiemmin kaupunginhallitus torppasi liputuksen Helsinki Pride -tapahtuman aikana, koska Kokkolan 400-vuotisjuhlaviikko osui samalle viikolle.

Kokkolassa järjestettiin ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuma vuonna 2018.

Koronan vuoksi tämän kesän Pride-tapahtuma siirrettiin kesään 2021.

Otsikkoa korjattu 6.10.2020 klo 12:22 lisätty otsikkoon aio-sana, koska asia menee vielä valtuuston käsittelyyn.

Korjattu artikkelia 6.10.2020 klo 9:44 Asiasta voidaan tehdä valtuustossa vielä muutosesitys.

Muokattu 6.10.2020 klo 9:13 Lisätty aloitteen tekijän, Hanna Cygnelin kommentit ja muokattu otsikkoa.

Lue myös: