1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus esittää poronhoitolain muuttamista – eroon nykyisistä arvioimislautakunnista

Hallituksen esittämä laki lopettaisi nyt käytössä olevat kuntakohtaiset arvioimislautakunnat.

poronhoito
Poroerotus
Uuden lain myötä poronhoitoalueelle perustettaisiin porovahinkolautakunta ja lainkäyttötoimivalta riita-asioissa siirtyisi yleisille tuomioistuimille.Vesa Toppari / Yle

Hallitus esittää porojen aiheuttamien vahinkojen arvioinnin ja riidanratkaisun uudistamista. Hallitus on antanut eduskunnalle 5. lokakuuta esityksen poronhoitolain muuttamisesta. Uuden lain myötä poronhoitoalueelle perustettaisiin porovahinkolautakunta ja lainkäyttötoimivalta riita-asioissa siirtyisi yleisille tuomioistuimille.

Hallituksen esittämä laki lopettaisi nyt käytössä olevat kuntakohtaiset arvioimislautakunnat. Lautakunnat ovat tähän asti toimineet ratkaisijoina ensiasteen riidoissa, jotka koskevat porojen viljelyksille, taimikoille ja asuntojen pihoille aiheuttamien vahinkojen korvaamista sekä alueiden aitaamista.

Tavoitteena on poistaa ongelmat, jotka liittyvät nykyisen riidanratkaisun puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen sekä luottamuspulaan. Lisäksi tavoitteena on varmistaa asiantunteva porovahinkojen ja aitaamisasioiden arviointi, sekä molempien osapuolten kuuleminen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi