Hyppää sisältöön

Kittilän kaivosturman käsittely jatkuu Lapin käräjäoikeudessa – neljä vuotta sitten sattuneessa onnettomuudessa kuoli kaivinkoneen kuljettaja

Lähihistorian vakavimman kaivosonnettomuuden käsittely käräjäoikeudessa siirtyi keväältä syyttäjän sairastumisen vuoksi.

Käräjäoikeuden pääkäsittely järjestetään Rovaniemen hovioikeuden tiloissa. Kuvituskuva. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kaivosturman pääkäsittely jatkuu Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä tiistaina.

Oikeudessa käsitellään joulukuussa 2016 Kittilän kultakaivoksen maanalaisella louhoksella tapahtunutta onnettomuutta, jossa kaivinkoneen kuljettaja peruutti suojaamattomaan avoimen louhoksen reikään ja sai surmansa.

Lapin käräjäoikeuden piti aloittaa alun perin käsittely viime helmikuussa Rovaniemellä, mutta istunnot siirrettiin syksyyn. Syynä oli syyttäjän äkillinen sairastuminen.

Jutun laajuuden vuoksi käräjäoikeus käsittelee asiaa kolmen ammattituomarin kokoonpanolla. Oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Teija Simula-Moberg sanoo, että vielä ei ole tiedossa, koska tuomio annetaan, mutta pyrkimys on antaa se vielä kuluvan vuoden puolella.

Pääkäsittelyä ei järjestetä käräjäoikeuden tiloissa, vaan Valtakadun toisella puolella Rovaniemen hovioikeuden auditoriossa. Sille on varattu yhteensä 10 päivää kolmen seuraavan viikon aikana.

Syyttäjä vaatii kahdeksalle henkilölle rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Kaivosyhtiölle Agnico Eagle Finland Oy:lle vaaditaan rangaistukseksi yhteisösakkoa.

Syytettyjen puolustus on kiistänyt kaikki syytteet.

Onnettomuus tapahtui lähes neljä vuotta sitten Kittilän kultakaivoksella, kun kaivinkoneen kuljettaja peruutti louhoksen reikään ja kuoli.

Lue lisää:

Lähihistorian vakavin kaivosonnettomuus käräjillä: kaivinkoneen kuljettaja kuoli Kittilän kultakaivoksella, syytteessä kahdeksan ihmistä