Testasimme pippurisumutetta, jota poliisi käytti mielenosoittajiin Helsingissä – koekaniini Toivo Haimi: "En toivoisi tätä kenellekään"

OC-sumute aiheuttaa fyysisiä oireita, vaikka kohde ei tuntisi sumutteen aiheuttamaa kipua tai poltetta. Poliisihallituksen mukaan sumuttimen käytölle ei ole määritetty mitään yksiselitteistä rajaa.

Toimittaja Toivo Haimi kokeili, miltä OC-sumute tuntuu. Sumutetta ruiskuttaa Securitaksen Erikoisturvapalvelu-yksikön päällikkö Samuli Välimaa. Välimaa järjestää sumutteen käyttöön liittyviä koulutuksia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomea on puhuttanut koko viikonlopun ja alkuviikon ajan yksi aihe: pippurisumute.

Helsingin poliisi käytti sumutetta viikonloppuna mielenosoittajiin, jotka estivät liikennettä Kaisaniemenkadulla istumalla keskelle autotietä.

Mitä pippurisumute on ja miten se vaikuttaa kohteeseen? Takaisin Pasilaan -podcastin juontaja Toivo Haimi kokeili koulutustilanteessa, miltä sumute tuntuu.

Kuuntele, miltä kuulostaa, kun Toivo Haimi saa pippurisumutetta naamaansa. Takaisin Pasilaan -jaksossa keskustellaan myös Elokapina-liikkeen Lauri Autereen kanssa siitä, mitä liike tahtoo tempauksillaan saada aikaan.

Vaikuttavana aineena kapsaisiini

Poliisin ja vartijoiden käyttämästä sumutteesta käytetään Suomessa usein harhaanjohtavasti termiä pippurisumute.

Tosiasiassa kyseessä on OC-sumutin. OC-lyhenne tulee sanoista oleoresin capsicum, joka viittaa synteettiseen öljyn, pihkan ja chilipaprikoista saatavan kapsaisiinin sekoitukseen.

Aineella ei siis ole mitään tekemistä pippurin kanssa.

Securitaksen Erikoisturvapalvelut-yksikön päällikön Samuli Välimaan mukaan kapsaisiini aiheuttaa fyysisiä oireita, vaikka kohde ei tuntisi esimerkiksi päihteiden takia sen aiheuttamaa poltetta tai kipua.

– Kapsaisiini vaikuttaa silmiin ja hengitysteihin. Silmät menevät ihan fyysisen vaikutuksen takia umpeen ja hengittäminen vaikeutuu, Välimaa kertoo.

Haimi yritti avata silmiään ensimmäistä kertaa suihkutuksen jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Toimittaja Haimin kohdalla silmien avaaminen sattui, ja suun ja nenän limaneritys lisääntyi huomattavasti.

– Nenän kautta hengittäminen oli käytännössä mahdotonta, Haimi kertoi 50 minuuttia sumutuksen jälkeen.

Välimaa arvioi sumutteen vaikuttavan toimintakykyyn noin tunnin ajan, koska saatavilla on välitöntä ensiapua. Ensiavun jälkeen oireet alkavat helpottamaan pikku hiljaa.

Haimi kertoo, että ensimmäisen viiden minuutin ajan tuntui "erittäin intensiivistä kipua kasvoissa". Lisäksi hän tunsi olonsa yleisesti pahoinvoivaksi noin puolen tunnin ajan.

Noin 2600 kertaa tulisempaa kuin jalapeno

Chilipaprikoiden tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla.

Esimerkiksi monille tuttujen jalapenopaprikan ja tabascokastikkeen scoville-arvo on lajikkeesta riippuen 3500–8000.

OC-sumutteen sisältämän kapsaisiinin arvo on 15 000 000 scovillea, mikä on siis noin 2600 kertaa enemmän kuin jalapenoissa.

Näin voimakasta ainetta on mahdollista tehdä vain kemiallisesti.

Poliisi ei ole määrittänyt kynnystä sumuttimen käytölle

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Ari Alasen mukaan OC-sumuttimen käytölle ei ole määritelty mitään selkeää rajaa.

Alasen mukaan sumuttimen käyttö riippuu tilanteesta ja tapahtumien kulusta. Voimaa saa käyttää vain niin paljon kuin on perusteltua ja välttämätöntä tehtävän hoitamisen kannalta.

– Semmoisia ohjeita, että "tässä tilanteessa voi käyttää" ja "tässä tilanteessa ei voi käyttää", niin yksityiskohtaisia ohjeita ei poliisilla ole, Alanen toteaa.

Alasen mukaan ohjeita ei ole tarvittua ainakaan tähän asti. Tarvittaisiinko nyt?

– En henkilökohtaisesti näe sitä tarpeelliseksi. Sumutin on yksi voimankäyttöväline ja sen käyttöä arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Alasen mukaan muillekaan voimankäyttövälineille ei ole määritelty tällaisia kynnyksiä. Alasen väite on kyseenalainen, sillä ainakin poliisin aseenkäyttöä koskevia rajoja on avattu poliisin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja poliisilain toisen luvun 19. pykälässä (siirryt toiseen palveluun).

Alasen mukaan sumuttimen käytöstä on usein vastuussa sitä käyttävä poliisi.

Poikkeuksen muodostavat johdetut tilaisuudet, kuten jotkut mielenosoitukset, jolloin vastuu voi olla operaatiota johtavan poliisin harteilla.

Oliko poliisin OC-sumuttimen käyttö liioiteltua viikonloppun mielenosoituksessa?

Suomessa poliisin ja vartijoiden käyttämässä OC-sumutteessa kapsaisiinia on noin 2 prosenttia, kun taas Yhdysvalloissa joissakin poliisin käyttämissä sumutteissa pitoisuus voi olla jopa 5 prosenttia. Viikonloppuna mielenosoittajia suihkutettiin samanlaisella pullolla kuin kuvassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Minulla ei ole tiedossa tapauksen yksityiskohtia, Alanen korostaa.

– Tiedotusvälineistä saadun tiedon perusteella tilanne on kestänyt useita tunteja, ja tästä muutamasta tunnista on tallentunut videolle muutaman minuutin pätkä. Sitä kokonaisuutta ei taida olla muilla tiedossa kuin Helsingin poliisilaitoksella.

Kuitenkin mielenosoituksen järjestänyt Elokapina on julkaissut Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun)neljän tunnin mittaisen videon mielenosoituksesta.

Securitaksen Välimaan mukaan vartijat käyttävät sumutinta pääsääntöisesti, jos kyseessä on henkeen tai terveyteen kohdistuva hyökkäys.

– Jos asiakas on sellaisessa mielentilassa, että hän aiheuttaa ongelmia ja häntä ei saa lievemmin keinoin, esimerkiksi puhumalla, käskyttämällä tai kehottamalla, rauhoittumaan, Välimaa kertoo.

Haimin sumutukseen käytettiin kuvan pullon sisällöstä noin puolet. Aine on samaa kuin poliisin viikonloppuna käyttämä. Suomessa viranomaisten ja vartijoiden käyttämät sumutteet on pääsääntöisesti valmistettu Yhdysvalloissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Käytännössä OC-sumutteen käytön pitää siis olla viimeinen vaihtoehto, johon nojaudutaan järjestyshäiriön poistamiseksi.

Joskus sumutteen käyttö voi kuitenkin olla myös parempi vaihtoehto kohteen kannalta.

– Meidän alalla haltuun ottaminen OC-sumutteella voi olla lievempi keino kuin se, että otamme kädestä kiinni ja painamme, jolloin käsi voi katketa kohteen rimpuillessa, Välimaa avaa.

– Tällöin saamme tilanteen rauhoitettua, kun kohde lamaantuu.

Sumutin vaatii poliisin myöntämän kaasusumutinluvan ja yksityisellä turvallisuusalalla lisäksi viiden tunnin erillisen käyttäjäkoulutuksen, joka sisältyy nykyisin vartijan 120 tunnin peruskoulutukseen.

Miten toimia, jos joudut sumutettavaksi?

1. Älä koske, älä pyyhi, älä raavi.

Koskettamalla OC-sumutteen roiskimaa nestettä levität sitä muualle kehoon ja poltteesta on vaikeampi päästä eroon.

2. Tasaa hengitys, älä hauko henkeä.

Hengen haukkominen on normaali reaktio, kun hengitys vaikeutuu. Tätä kannattaa kuitenkin välttää, koska polte siirtyy suuhun ja kurkkuun.

Jos sinua sumutetaan, keskity hengittämään rauhallisesti suun kautta.

3. Älä pese sumutetta missään nimessä kuumalla vedellä. Käytä aina viileää vettä.

Kuuma vesi lisää polttetta, sillä lämpö avaa ihohuokosia.

– Kapsaisiini pääsee tällöin syvemmälle ihoon. Se on vähän kun saisit uuden sumutuksen naamaan, Välimaa kertoo.

Tämä voi kuitenkin käytännössä tarkoittaa sitä, että joudut ottamaan viileän suihkun.

Haimia sumutettiin koulutustilanteessa, joten ensiapu pystyttiin aloittamaan välittömästi. Kaikille sumutetuille annetaan ensiapua, mutta oikeassa käyttötilanteessa sen saamisessa voi kestää. Kuva: Silja Viitala / Yle

4. Muista, polte menee ohi.

Kun polte on pahimmillaan, kannattaa muistaa, että oireet ovat helpottaneet noin tunnin kuluttua.

Tämä on tietenkin yksilökohtaista, ja astmaatikot, paprika-allergikot tai atoopikot voivat saada erittäin tukalia ja jopa hengenvaarallisia oireita.

– Kohteelle sanotaan useaan kertaan ennen sumutusta, mitä ainetta häneen ollaan käyttämässä, Välimaa kertoo.

– Jos paikalla ei olisi ollut ammattilaista ja en olisi tiennyt, mitä tehdä, niin olisi tullut aika yksinäinen olo, ja olisin tehnyt varmaan aika monta virhettä, Haimi kertoo täristen kylmä pyyhe kasvoillaan.

– Äärimmäisen epämiellyttävä kokemus. En toivoisi tätä kenellekään.

Aiheesta voi käydä keskustelua 7.10. klo 23 asti.

Lisää aiheesta:

Juttua muokattu 6.10. klo 23.48: Lisätty tieto, jonka mukaan mielenosoituksen järjestänyt Elokapina on julkaissut Facebook-sivuillaan neljän tunnin mittaisen videonmielenosoituksesta.

Juttua muokattu 7.10. klo 12.37: Jutussa puhuttiin aiemmin poliisilain 19. pykälästä. Kohtaa tarkennettu, sillä kyseessä on poliisilain toisen luvun 19. pykälä.