Hyppää sisältöön

Poliisin varastot täyttyvät huutokaupattavista pistooleista ja kivääreistä – kodittomien aseiden määrä on kasvanut valtavasti

Suomalaisten ikääntyminen näkyy poliisille huutokaupattavaksi luovutettujen aseiden määrän kasvuna. Leijonanosa aseista tulee perikunnilta.

Myytäviä aseita poliisin asehuutokaupassa
Vuonna 2017 poliisille luovutettiin 1846 asetta ja viime vuonna liki tuhat enemmän. Tällaista on poliisin asehuutokaupassa Riihimäellä.

Meklari Jussi Kytösaaren vasara paukkuu ahkeraan tahtiin. Poliisin asehuutokaupassa ei jahkailla, vaan aseet myydään ripeästi tai merkitään valtiolle.

Ylitarkastaja Kytösaari vastaa poliisin asehuutokaupoista, joissa myydään päivän aikana satoja aseita haulikoista ja kivääreistä taskuaseisiin.

Harrastajien ikääntyminen näkyy nyt huutokaupattavaksi luovutettujen aseiden määrän valtavana kasvuna.

– Yli 90 prosenttia näistä aseista tulee perikunnilta, kertoo Kytösaari.

Vuonna 2017 huutokaupattiin 1846 asetta ja viime vuonna liki tuhat enemmän. Poliisille luovutetaan vuosittain yhteensä yli 20 000 asetta, joista vain osa huutokaupataan. Takavarikoituja ja sitten valtiolle tuomittuja aseita ei huutokaupata.

Huutokaupattavien aseiden määrän kasvu näkyy ja tuntuu poliisin toiminnassa, sillä varastoon on kertynyt valtava suma, jota ei koronan vuoksi ole päästy purkamaan.

– Aseita on tällä hetkellä varastossa niin paljon, että meillä on kahden vuoden jono. Normaalioloissa järjestämme kuusi huutokauppaa vuodessa, joissa yritetään myydä yli 3000 asetta, harmittelee Kytösaari.

Poliisin asehuutokaupat järjestetään Riihimäellä. Maanantaina 5. lokakuuta järjestetty huutokauppa oli vasta toinen tänä vuonna.

Miksi Suomessa on paljon kodittomia aseita?

Poliisille luovutetut aseet kuvastavat Suomessa olevien aseiden kirjoa, joka on laaja. Myytävien aseiden joukossa on pistooleja taskuaseista järeisiin sotilaspistooleihin ja kaikkea siltä väliltä. Sama koskee myös muita aseita – Haulikoita ja kiväärejä löytyy kattava valikoima.

Aseiden kunto ja ikä vaihtelevat melkoisesti. Suuri osa Riihimäellä myytävänä olevista aseista päätyykin valtiolle eli romutukseen.

– Tänään listalla on melkein kolmesataa asetta, joista ehkä sata menee kaupaksi, arvioi Kytösaari ennen huutokaupan alkua.

Myynnissä oli myös suuri määrä metsästysaseita. Kuva: Mikko Tuomikoski/Yle

Kaikki myytävät aseet ovat yksityisten ihmisten omaisuutta eli kaikkiin mahdollisiin laillisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia aseita. Käytettyjen aseiden markkinat ovat hyvin rajalliset ja ostaja satsaa laatuun.

Keräilyaseet ovat tietysti oma lukunsa ja niitäkin on Kytösaaren mukaan tarjolla joka asehuutokaupassa.

Huutokauppaan tuleva ensikertalainen saattaakin hämmästellä sitä, miten Suomessa, jossa aseet ovat luvanvaraisia, voi olla näin paljon kodittomiksi joutuneita aseita. Selitys löytyy tietyn ikäpolven ikääntymisestä.

– Olen aina sanonut, että jokaisen kannattaa miettiä mitä aseille käy, kun viimeinen kutsu tulee. Itse olen laittanut vanhat huonot aseet surutta romuksi, kertoo Kytösaari.

Ostajia vielä riittää. Huutokauppaan saapui yli 50 ostajaa tavoittelemaan huutokaupattavia aseita.

– Noin puolet ostajista on elinkeinonharjoittajia ja loput sitten asekeräilijöitä, metsästäjiä sekä urheiluampujia, arvioi Kytösaari.

Ostajat eivät huuda umpimähkään

Tavallisissa huutokaupoissa meklari sanailee ja kertoo hauskasti pieniä tarinoita myytävistä esineistä, mutta asehuutokaupassa edetään nopeasti ja tehokkaasti.

Ostajat tietävät tämän ja ovat tehneet kotiläksynsä. Netissä ennakkoon esillä olleet listat on kahlattu tarkalla silmällä ja kiinnostavat kohteet pantu merkille jo ennen näyttöä, sillä itse huutokaupassa ei enää kysellä eikä ihmetellä.

Sirkku Laurila saapui Riihimäelle Jyväskylästä miehensä kanssa. Ostoslista oli laadittu hyvissä ajoin ennen huutokauppaa.

– Pitäisi ostaa haulikko lintumetsälle ja olen jo päättänyt, mitä aseita aion huutaa. Hieman kyllä pelottaa, että ykkössuosikkini hinta saattaa nousta, mutta sitten on vielä muutama kohde varalla, pohti Laurila.

Moni ostaja saapui paikalle sen vuoksi, että asehuutokaupassa on mahdollisuus tehdä löytöjä edullisesti. Laurilakaan ei ollut valmis maksamaan suuria summia.

– Budjettini liikkuu sadoissa euroissa ja mukana on myös mieheni, jolta saan tarvittaessa asiantuntija-apua, naurahti Laurila.

Asehuutokauppa houkuttelee paikalle aina myös asekeräilijöitä. Kiril Lahti saapui Järvenpäästä katsomaan, löytyykö huutokaupasta sopuhinnalla aseita omaan kokoelmaan tai myytäväksi.

– Täällä on tarjolla todella paljon hyviä aseita, oikein Porvoon mitalla, kehui Lahti.

Kysytyimpiä keräilyaaseita ovat ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaiset pistoolit ja kiväärit. Kuva: Mikko Tuomikoski/Yle

Lahden mielestä asehuutokaupat ovat tärkeitä tapahtumia kaikille aseharrastajaryhmille.

– Esimerkiksi aloitteleva metsästäjä löytää varmasti täältä jotain omiin tarpeisiinsa sopivaa, ja hinnat ovat kohdallaan.

Suomessa on Lahden mukaan paljon asekeräilijöitä, joiden kokoelmat ovat hyvin erilaisia.

– Kysytyimpiä keräilyaseita ovat ensimmäisen ja toisen maailmansodan hyväkuntoiset pistoolit ja kiväärit. Tällä hetkellä, kun metsästyskausi on juuri alkamassa, löytyy kysyntää tietysti haulikoille ja metsästyskivääreille.

Aseita ei pääse huutamaan kuka tahansa

Poliisin asehuutokauppoihin ei tule sivullisia pähkäilijöitä ja renkaanpotkijoita, vaan tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon ja kaikkien paikalle tulijoiden henkilöllisyys tarkistetaan portilla.

Huutokauppaan haluavilla pitää myös olla aseen hankkimislupa tai ase-elinkeinolupa ja siihen liittyvä aseenkäsittelylupa.

Pari päivää huutokaupan jälkeen julkistettujen tietojen mukaan kauppa kävi vilkkaammin, kuin mitä ylitarkastaja Jussi Kytösaari arvioi ennen huutokauppaa.

– Maanantaina myytiin 139 esinettä ja myymättä jäi 154 kpl, luettelee Kytösaari.

Viime vuoden myyntitilasto kertoo, että normaalivuosina suuri osa aseista jää myymättä eli ne päätyvät romutettaviksi.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een asti.

Juttua korjattu 10.10.2020 klo 08.51: Korjattu alaotsikkoa ja leipätekstiä muotoon "huutokaupattavaksi luovutettuja aseita". Poliisille luovutetaan vuosittain noin 20 000 asetta, joista vain osa huutokaupataan.