1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi tutkii Kotkan lyseon eilistä välikohtausta: "Mitään näyttöä laittomasta uhkauksesta ei ole"

Yksi lukion opiskelija oli tuonut mukanaan kouluun muovikuula-aseen. Tämän takia osa oppilaista evakuoitiin varotoimena.

poliisitutkinta
Kotkan lyseon Arcus-rakennus
Kotkan lyseosta evakuoitiin maanantaina oppilaita mahdollisen vaaratilanteen takia. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Poliisi tutkii Kotkan lyseossa maanantaina sattunutta välikohtausta laittomana uhkauksena ja vaarallisen esineen hallussapitona.

Osa Kotkan lyseon lukion opiskelijoista evakuoitiin koulustaan maanantaina aamupäivällä, koska yhdellä lukion opiskelijalla oli nähty ase. Poliisi hälytettiin paikalle, ja opiskelija vietiin pois luokasta. Jälkeenpäin tämän repusta löytyi kuula-ase.

Lue lisää: Opiskelija toi muovikuula-aseen Kotkan lyseon lukioon, lukiolaiset evakuoitiin

Poliisin mukaan mitään näyttöä laittomasta uhkauksesta ei toistaiseksi ole.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että mitään uhkausta ei ole tullut esiin sosiaalisessa mediassa eikä puheissa. Toisaalta tilanne voi muuttua ja tällaisia nousta myöhemmin esiin, tutkinnanjohtaja Mika Salminen sanoo.

Syy epäselvä

Poliisi on jututtanut opiskelijaa ja yrittänyt selvittää, miksi tällä oli koulussa mukanaan kuula-ase.

– Varsinaista syytä ei ole vielä tullut esiin, miksi tämmöinen on ollut mukana. Tätä asiaa selvitellään, Mika Salminen sanoo.

Mukana keskusteluissa on myös poliisin ennaltaestävän toiminnan työryhmä, joka keskustelee opiskelijan kanssa vielä uudelleen. Ketään ei ole tällä hetkellä poliisin hallussa.

Erottaminen ja mahdollisesti sakkoja

Poliisi on ottanut haltuunsa tietoteknisiä laitteita tutkinnan avuksi, mutta ei kerro, kenen laitteita ne ovat.

– Yhdeltä henkilöltä on otettu tietoteknisiä laitteita haltuun. Jäljennämme niiden tietosisältöjä, tutkimme ja palautamme laitteet, Mika Salminen kertoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan kuula-aseen tuoneelle opiskelijalle voi koitua sakkorangaistus, jos näyttää siltä, ettei tapaus etene syyttäjälle. Jos tapaus puolestaan menee syyteharkintaan, syyttäjä ratkaisee, onko edessä oikeuskäsittely.

Kotkan lyseon rehtori Mette Godenhjelm kertoi eilen Ylelle, että opiskelija erotetaan koulusta määräaikaisesti.

Poliisi kannustaa valppauteen

Poliisin mukaan tapaukseen tulee suhtautua vakavasti, vaikka lukion opiskelijoilla tai henkilökunnalla ei ole ainakaan tällä hetkellä syytä huolestua.

– Toisaalta on hyvä, että ollaan valppaana. Jos näkee, että jollain luokkakaverilla tai ystävällä ei mene hyvin tai on huolia, siihen kannattaa puuttua. Se on läheisestä huolehtimista, joka kuuluu meille kaikille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salminen.

Hän kannustaa opiskelijoita rohkeasti välittämään tietoa opettajille heti, jos jotain epätavallista ilmenee.

– Liika tieto ei ketään haittaa. Sitä on helpompi opettajien ja poliisien karsia kuin se, ettei saada ollenkaan tietoa, että jotain on tapahtumassa, Mika Salminen sanoo.

Lue seuraavaksi