Ministeri Kiuru: Koronan kiihtymisvaihe uhkaa useimpia maakuntia, alueiden on tehtävä kaikki mahdollinen

Pääministeri Marin tviittaa, että hallitus neuvottelee koronatoimista mahdollisesti ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tekijät

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että hallitus tulee tukemaan ja kannustamaan Suomen alueellisia viranomaisia koronatoimenpiteiden tiukentamiessa.

Hän totesi myös, että hallitus tulee vielä keskustelemaan matkustusrajoituksia koskevien linjauksien käytännön toteutuksesta.

Kiuru puhui asiasta toimittajille iltapäivällä eduskunnassa.

– Alueellisten viranomaisten on saatava tehtyä alueellisesti kaikki keskeiset epidemian hallintaan ja epidemian estämiseen liittyvät toimet. Olemme valtioneuvostona vahvasti sotoutuneet siihen, että voisimme tukea alueita tässä vaikeassa tehtävässä, Kiuru sanoi.

Kiuru painotti tautitilanteen huonontuvan nyt muuallakin kuin Uudellamaalla. Hän toivoi, että eri alueet ottaisivat oman tautitilaneensa mukaisesti käyttöön esimerkiksi ihmisten välisiä kontakteja vähentävät toimenpiteet ja maskisuositukset.

Kiuru painotti, että toimivalta on tartuntatautilain mukaisesti alueilla, eikä kukaan halua palata valtakunnallisen poikkeustilan ja valmiuslain käyttöön.

Kiuru sanoi sosiaali- ja terveysministeriön valmistelevan pikaisesti asetusta, jolla taudin kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa ravintolat voitaisiin sulkea aiemmin. Hallitus on jo aikaisemmin linjannut, että kiihtyvän tautitilanteen alueilla anniskelu voidaan määrätä loppumaan jo klo 22.

Marin: Laajaa kokonaisuutta valmistellaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallitukselle laajaa toimenpidekokonaisuutta, jolla koronavirusepidemian leviämistä voidaan estää.

Asia tuodaan hallituksen neuvotteluun mahdollisesti jo ensi viikolla, kertoo Marin Twitterissä. Marinin mukaan koronavirustilanne pahenee myös Suomessa nopeasti.

Hallituksen pöydällä on todennäköisesti ainakin ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoitukset ja niiden tiukentaminen ensi viikolla edelleen. Tautitilannetta tarkastellaan alueittain, ja rajoituksia tiukenetaan, mikäli epidemia pahenee.

Myös matkustusrajoituksiin, mahdollisesti Suomeen matkustavien karanteeniin, suunnitellaan lievennyksiä.

Torstaina ensimmäiset anniskelurajoitukset voimaan

Jo nyt on päätetty torstaina voimaan tulevista ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoituksista. Torstaista 8. lokakuuta alkaen ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello yhteen aamuyöllä, anniskelu päättyy puoleltaöin.

Seuraava mahdollinen tiukennusajankohta on ensi torstai, 15. lokakuuta. Mikäli epidemia tietyllä alueella yltyy kiihtymisvaiheeseen, anniskeluaika loppuu jo kello 22 ja ravintolat suljetaan klo 23.

Valtioneuvoston ratkaisujen pohjana on THL:n mallinnusryhmän esitys tartuntatilanteesta.

Suomessa on kerrottu tänään 227 uudesta koronatartunnasta. THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että luku on syksyn korkein.

– On selvää, että tilanne on muuttunut Suomessa merkittävästi viimeisten viikkojen, ehkä kuukaudenkin aikana, Salminen sanoi.

Suomeen tuleville lomalaisille viikon "karanteenivapaa"?

Ennen iltapäivän uusia, aiempaa suurempia koronalukuja keskustelua ovat herättäneet Suomeen tulevien matkustajien testaamis- ja karanteenikäytännöt, joilla on ollut tarkoitus avata esimerkiksi Lapin talvimatkailusesonki.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tviittasi maanantai-iltana, että ainakin matkustusrajoituksiin on tulossa muutoksia.

– Matkailun terveysturvallisuutta koskevan uuden mallin toimeenpanon yhteydessä on havaittu kehittämistarpeita. Valmistelu on edennyt, ja jo tehtyjä linjauksia on tarkasteltava uudelleen, Kiuru kirjoittaa Twitterissä.

Yksi julkisuudessa esillä ollut malli pohjautuu THL:n lausuntoon, jonka mukaan negativiisen koronatuloksen varmistamiseksi riittäisi, että matkailijalta edellytetään negatiivinen koronatesti lähtömaassa ja toinen rajalla saavuttaessa Suomeen.

Tällöin matkailija välttyisi kahdella negatiivisella testillä koronakaranteenilta myös kolmea vuorokautta pitemmillä matkoilla. Nyt kolme vuorokautta on ollut "karanteenivapaan" lomamatkan maksimipituus.

Matkustuksen ja elinkeinotoiminnan rajoituksista päättää hallitus

Päätökset sekä matkustusrajoituksista että elinkeinotoiminnan, kuten ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikojen rajoittamisesta, ovat hallituksen vallassa.

Ravintolaelinkeinoa ja matkustamista ei siis voi rajoittaa paikallistason, kuten kunnanvaltuustojen tai aluehallintoviranomaisen päätöksin, vaan sen tekee nyt vallitsevissa normaalioloissa valtioneuvosto.