1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti Energia

Lahti Energian osingot kaupungille vähenevät tuntuvasti – energiayhtiö tarvitsee pelivaraa jätti-investointien lainanlyhennyksiin

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä Lahti Energian maksamat osingot pienenevät miljoonilla euroilla.

Lahti Energia
Lämpövoimala
Lahti Energia on investoinut viiimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana satoja miljoonia euroja. Mika Halme / Yle

Lahden konserniyhtiöiden kaupungille maksamat osingot tippuvat ensi vuonna huomattavasti.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen talousarvioesityksessä osinkotavoite konserniyhtiöiltä ensi vuodeksi on yhteensä 10,44 miljoonaa euroa, kun tänä vuonna se on yli 17 miljoonaa euroa.

Pudotusta on ennen kaikkea kruununjalokivi Lahti Energian tuloutuksissa. Lahti Energian kaupungille maksama osinko pienenee 9 miljoonaan euroon 15 miljoonasta.

Yhtiön toimitusjohtaja Jouni Haikaraisen mukaan se johtuu ennen kaikkea yhtiön viime vuosina Kymijärven voimaloihin tekemien isojen investointien lainanlyhennyksistä. Tuloutusta pienentämällä energiayhtiö saa pelivaraa takaisinmaksuihin.

Haikarainen muistuttaa, että Lahti Energia on investoinut viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana yli 400 miljoonaa euroa.

Lahti Aquan ja Lahden Talojen osinkotavoitteet ovat ensi vuodelle samaa luokkaa kuin nyt. Vesiyhtiöltä kaupunki tulouttaa 800 000 euroa ja Lahden Talolta puoli miljoonaa euroa.

Toimitilayhtiö Spatiumilta kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ei ensi vuonna osinkotuloja vaadita lainkaan. Konserni- ja tilajaosto on ohjeistanut Spatiumia alentamaan tapahtumayhtiö KOKO Lahden vuokria koronatilanteen takia.

Vuokrahuojennusten suuruus on lähes puoli miljonaa euroa, mikä heikentää toimitilayhtiön mahdollisuuksia tuloutuksiin kaupungille.

*Lue lisää : *Lahden kaupunginjohtaja esittää veronkorotusta – "Maltillinen korotus ei muuta Lahden asemaa verrattuna muihin kaupunkeihin"

Lue seuraavaksi