1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuohous

Nuohoojilla on tilauskirjat täynnä – Yrittäjä: Piti palkata lisää työntekijöitä

Sisäministeriö muistuttaa, että nuohota voi ympäri vuoden.

nuohous
Nuohooja työskentelee piipun vieressä katolla.
Nuohooja työssään katolla. Arkistokuva.Linus Hoffman/Yle

Syksyn lämmityskauden alkaminen ja keväältä koronarajoitusten takia siirtyneet nuohoukset ovat ruuhkauttaneet nuohoojien tilaukset.

Esimerkiksi uusikaupunkilaisen Peltolan Nuohouspalvelun Joni Peltolan mukaan kalenteri on täpötäynnä marraskuuhun saakka.

Salolainen nuohooja Jouni Pöllänen kertoo palkanneensa lisää työntekijöitä. Asiakaskunta tulee myös laajemmalta alueelta kuin aiemmin.

– Yrityksessä on nyt kolme työntekijää ja kaikki saamme painaa töitä niin paljon kuin jaksamme.

Pöllänen piti keväällä kuukauden tauon nuohouksista koronan takia ja siirtyi ilmanvaihdon puhdistustöihin. Nyt puolestaan ilmanvaihtoon liittyvät työt on jouduttu keskeyttämään.

Sisäministeriö suositti keväällä kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan, ellei nuohouksen tekeminen ole välttämätöntä.

Nuohota voi koska vain

Lämmityskausi alkaa normaalisti Etelä-Suomessakin syyskuun alussa, nyt lämmin syksy on viivästyttänyt tulipesien sytyttämistä.

– Syyskuun alussa puhelin soi yleensä säästä riippumatta, seuraavaa soittorypästä odotan pakkasten alkaessa, sanoo Pöllänen.

Tulisijojen ja savuhormien nuohouksen on vastattava nuohoustarvetta. Jos vapaa-ajan asuntoa ja tulisijoja käytetään ympäri vuoden, on nuohous tehtävä muiden vakituisten asuntojen tapaan vähintään kerran vuodessa, muistuttaa sisäministeriö.

Kesämökeillä eli vapaa-ajan asunnoissa, joita käytetään vain osan vuodesta, tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein.

Ministeriö muistuttaa myös, että nuohota voi mihin vuodenaikaan tahansa.

Lue seuraavaksi