ITE-taide kumpuaa kantahämäläisestä maaperästä

Maaseudun Sivistysliitto on kaivanut Kanta-Hämeestä esiin useita yllättäviä ITE-taiteilijoita.

Hämeenlinnassa ITE-taiteilijalta syntyy kirjontatöitä. Kuva: Juho Haavisto / MSL, ITE Hämeessä -hanke

Maaseudun Sivistysliitto aloitti kartoitustyönsä Hämeessä tänä vuonna. Vaikka korona on jarrutellut kartoitustyötä, on Kanta-Hämeestä jo löytynyt puolisen tusinaa ITE-taiteilijaa. Osa oli jo etukäteen tiedossa, osa nyt esille tulleista on taiteilijoita, joista ei aikaisemmin ollut tietoa.

ITE-taiteen kartoittaja Paula Susitaival kertoo, että on ollut hauskaa huomata, että ITE-taidetta tekevät sellaisetkin, joilla ei ole käytössään hervottoman suurta autotallia. ITE-taide voi kukkia missä hyvänsä.

– Esimerkiksi hämeenlinnalainen Pekka Salminen on löytänyt ilmaisukeinonsa hienoista kirjontatöistä. Hän tekee sekä fantastisia että omaelämäkerrallisia, hyvin yksityiskohtaisia ja suuritöisiä ristipistotöitä ja muita kirjontatöitä, kertoo Susitaival.

ITE-taidetta tehdään siellä, missä voidaan

Paula Susitaival kertoo, että Pekka Salmisen taitavat kirjontatyöt ovat myös hyvä esimerkki siitä, miten ITE-taide voi rikkoa rajoja. ITE-taide hakee ilmaisukeinonsa siitä, mistä se on mahdollista ottaa käyttöön.

Susitaival sanoo, että ITE-taiteessa on kyse arjesta ja ihmisten omasta elämänpiiristä kumpuavasta luovuudesta ja luomisen pakosta. Näyttää siis olevan niin, että taide ottaa tilansa sieltä, mikä on tarjolla.

– Pekka Salmisen taiteen tekemisen mittakaava on kaupunkiasumisen mittakaava, sanoo Susitaival.

Vastaavasti esimerkiksi Janakkalasta löytyy miehen tekemille kirjontatöille hauska kontrasti, kun janakkalalainen Pirjo Rantala tekee veistoksia puusta.

Pirjo Rantalan käteen sopii kirves. Kuva: Juho Haavisto / MSL, ITE Hämeessä -hanke

Tähän mennessä kartoittajat ovat päässeet tutustumaan viiteen, kuuteen kantahämäläiseen taiteilijaan eikä näin vielä hahmotu, onko olemassa tyypillistä kantahämäläistä ITE-taidetta. Näyttää kuitenkin siltä, että esillä ovat vahvasti luonto ja oman arjen tapahtumat.

Maaseudun Sivistysliitolla on pitkä vinkkilista, jota se käy lävitse ja lisävinkit ovat tervetulleita. Paljon vihjeitä on vielä perkaamatta.

Mikä tekee ITE-taiteesta ITE-taidetta?

ITE-taiteen kartoittaja Paula Susitaival sanoo, että jos alkaa harrastaa akvarellimaalausta ja lähtee kehittämään maalaamistaan akvarellimaalauksen genren kautta, silloin ihminen harrastaa kuvataidetta. ITE-taiteessa taas keskeistä on, että visuaalinen ilmaisu muodostuu aivan omannäköisekseen.

Maaseudun Sivistysliitto on etsinyt ITE-taiteilijoita muun muassa matkailumielessä. ITE-taide saattaa kuitenkin parhaimmillaan synnyttää paitsi matkailua, myös paikallishenkeä, sanoo Paula Susitaival.

– Luovuudesta voi syntyä paikallisväriä myös, ei pelkästään kohteita vierailtavaksi vaan jonkinlaista luovaa hulluutta ja tekemisen meininkiä, maaseudulle erityisesti.

Jo tehdyistä kohteista esimerkiksi Janakkalassa Lammintien elämyspiha on selkeä helmi. Siellä ITE-taiteilijan piha on täynnä hauskoja veistoksia. Tällaisia kohteita on matkailumielessä kiitollisinta löytää ja markkinoida.

Hauhon esinemuseolla taas on kiinnostavia ITE-töitä. Hauholla on esillä kenties Suomen ensimmäisen ITE-taiteilijan Jonas Korlerin kirkkomaalauksia. Jonas Korler oli aikansa itseoppinut taiteilija, joka pääsi 1700-luvun lopulla maalaamaan lehtereitä kirkkoihin.

Lue myös: