1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU-maat käyttävät elvytysrahastosta 37 prosenttia ilmastotoimiin, Suomi olisi satsannut siihen puolet rahoista

EU:n valtiovarainministerit ovat päässeet poliittiseen sopuun siitä millä säännöillä EU:n 750 miljardin euron elvytysrahoja jaetaan.

Saksan valtiovarainministeri ja varakansleri Olaf Scholz asettumassa Berliinissä yhteiskuvaan EU-maiden muiden valtiovarainministerien kanssa syyskuisessa ministerikokouksessa Berliinissä. Kuva: Maja Hitij / EPA

Yli kolmannes EU:n 750 miljardin euron elvytysrahastosta ohjataan ilmastotoimiin. EU:n valtiovarainministerit käsittelivät tiistaina elvytysrahaston jakoperusteita, joista puheenjohtajamaa Saksan ministeri Olaf Scholz sanoi ennen kokousta haluavansa poliittisen sovun.

Scholz painotti elvytysrahaston käyttöönoton kiireellisyyttä, koska koronavirus on lähtenyt uudelleen leviämään.

Ilmastotoimet ovat olleet komission keihäänkärki rahaston käyttötarkoituksessa, samoin kuin digitalisaatio.

Suomen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi kokouksen jälkeen, että 37 prosenttia ilmastotoimiin oli kompromissi.

– Suomi oli valmis tukemaan 50 prosentin tavoitetta, jota me itse tulemme käyttämään, sanoi Vanhanen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Nyt jäsenvaltioiden odotetaan tekevän suunnitelmansa, jotka noudattavat annettuja tavoitteita.

Komissiolta myös maakohtaisia suosituksia

Komissio odottaa ensimmäisiä ehdotuksia jo ensi viikolla. Valtiovarainministeri Vanhasen mukaan Suomessa on menossa maakuntakierros, jossa etsitään tarkoituksenmukaisia projekteja ja kohteita.

Suomi ei voi esittää mitä tahansa saadakseen yli kolme miljardia euroa elvytysrahastosta käyttöönsä.

Ilmastotoimien ja digitalisoinnin lisäksi komissio on antanut maakohtaisia suosituksia, jotka perustuvat budjetin käyttöön. Suomen osalta komissio toivoo Suomen panostavan vihreän talouden ohella innovaatioihin, sosiaali- ja terveysalan uudistuksiin, työllisyyden parantamiseen ja rahanpesun kitkemiseen.

Neuvottelut EU-parlamentin kanssa seitsemän vuoden budjetista ja elvytysrahastosta ovat myös käynnissä. Saksa painotti sovun kiireellisyyttä, jotta budjetti ja rahasto saadaan käyttöön heti ensi vuoden alusta.