Hirvijahti alkaa lauantaina – korona estää peijaisten pitämisen

Hirviseurueissa mietitään korvaavia keinoja muistaa metsänomistajia ja kyläläisiä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Lauantaina alkavasta hirvenmetsästyksestä tulee tänä syksynä monin tavoin poikkeuksellinen. Metsästäjiä koskevat tulevalla jahtikaudella koronaviruksen takia monenlaiset uudet turvaohjeet. Myös kyläläisille ja maanomistajille järjestettävät peijaiset jäävät todennäköisesti koronan takia pitämättä.

Hirviseurueissa on jo keskusteltu peijaisten kohtalosta. Päätöksiä helpottanee se, että Metsästäjäliitto ja MTK ovat yhdessä esittäneet, että peijaiset peruttaisiin tai siirrettäisiin tältä syksyltä ja talvelta.

Jämsäläinen metsästysseura Kytät ry päätti peijaisten perumisesta jo ennen kuin sitä suositeltiin. Puheenjohtaja Raimo Mönttisen mukaan tapahtuma on ollut Turkinkylän mittakaavassa varsin iso, sillä osallistujia on ollut 150, jopa 200 henkeä ja kylätalo on ollut tupaten täynnä.

– On mietitty korvaavia keinoja muistaa kyläläisiä ja maanomistajia. Jos vaikka maanomistajille annettaisiin ylimääräinen lihapaketti ja ehkä myös arvottaisiin kyläläisen kesken. Asia on vielä auki, mutta se tarkentuu, kun jahti käynnistyy, sanoo Mönttinen.

Myös Kannonkoskella toimivassa Vuoskosken Paukussa asioita on pohdittu. Puheenjohtaja Eero Leppäsen mukaan yksi vaihtoehto on pakastaa peijaislihat ja siirtää keiton tarjoaminen ensi syksyyn. Yleensä peijaisia varten on varattu vasan verran lihaa, sillä syöjiä on yleensä ollut 100–150.

– Puheenjohtajana ajattelin ehdottaa, että peijaisiin varattavat lihat myytäisiin ja saadut varat lahjoitettaisiin maanomistajien nimissä hyväntekeväisyyteen.