1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen tiedot: Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa tiukemmat aukioloajat ravintoloihin jo viikonlopuksi, anniskelu päättyisi kello 22

Alueilla, joilla korona leviää nopeasti, ravintolat menisivät kiinni jo kello 23.

koronavirus
Ravintola Harry'sin baaritiski
Ravintolat joutuvat torstaista lähtien sulkemaan ovensa nykyistä aiemmin, koska hallitus yrittää estää koronaviruksen leviämistä. Jarkko Riikonen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tiukempien ravintolarajoitusten voimaan tuloa jo tällä viikolla. Alun perin tiukennettujen rajoitusten oli tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan ensi viikolla.

Ylen tietojen mukaan lyhyemmät aukiolo- ja anniskeluajat sekä asiakaspaikkojen vähentäminen tulisivatkin koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla voimaan mahdollisesti jo tämän viikon perjantaina.

Näin ollen anniskelu loppuisi kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla jo tämän viikon lopulla kello 22, ja ravintolat suljettaisiin kello 23. Ravintolan asiakaspaikoista vain puolet saisi olla käytössä samaan aikaan.

Syynä on maan pahentunut koronaepidemiatilanne.

Jo aiemmin on kerrottu, että torstaina 8. lokakuuta tulee voimaan valtakunnallinen rajoitus, jossa anniskelu loppuisi klo 24 ja ravintolat suljettaisiin kello 1. Alueellisten, tiukennettujen rajoitusten piti alun perin tulla voimaan aikaisintaan ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi Ylen tietoa eduskunnassa niukasti.

– Ensi viikolla voi olla jo liian myöhäistä, Kiuru totesi.

Epidemia kiihtyy useilla alueilla

Koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa useissa sairaanhoitopiireissä, muun muassa Uudellamaalla.

Tuorein koko Suomen kattava arvio tilanteesta on tehty 25.9., jolloin kuudessa sairaanhoitopiirissa tartunnan leviäminen kiihtyi. Helsingin ja Uudenmaan lisäksi näin tapahtui Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa Jyväskylässä. Viikonloppuna tartunta levisi nopeasti Vaasassa. Sen jälkeen tilanne on muuttunut. Myös esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen.

Rajoitusten pohjana on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnusryhmän esitys tartuntatilanteesta eri sairaanhoitopiireissä. Tänään Suomessa on kerrottu 227 uudesta koronatartunnasta.

Luku on THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan syksyn korkein.

– On selvää, että tilanne on muuttunut Suomessa merkittävästi viime viikkojen, ehkä kuukaudenkin aikana, Salminen sanoi.

Salminen puhui tiistai-iltapäivänä tiedotustilaisuudessa pääkaupunkiseudun koronavirustilanteesta.

Hallitus päätti jo syyskuun lopulla, miten missäkin vaiheessa epidemiaa ravintoloiden kanssa toimitaan. Anniskelu- ja sulkemisaika riippuu siitä, kuinka paljon koronatartuntoja alueella väkilukuun nähden on. Kiihtymisvaiheessa olevat alueet määrittelee THL.

Hallitus aikoo tällä ja ensi viikolla neuvotella myös koronatoimien kokonaisuudesta, jotta nopea leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Matkailu- ravintola-ala vastustaa rajoituksia

Ravintoloiden sulkeminen entistä aiemmin ja asiakasmäärän rajoittaminen ei saa ymmärrystä alan edunvalvojalta.

- Tässä on kysymys elinkeinovapaudesta ja työntekijöiden oikeudesta työhön, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu ja ravintola-alalta ( MaRa).

Maran mukaan hallituksella ei ole näyttöä, että ravintoloissa tauti leviäisi.

- Hallitus ei ole esittänyt todisteita, että tartunta leviäisi, varsinkaan ruokaravintoloissa.

Lapin mielestä ravintoloitten sulkeminen ajaa juhlijat kotibileisiin, missä tartuntoja tulee.

THL kertoi vajaa viikko sitten, että ainakin 200 syksyn tartuntaa on lähtöisin ravintoloista.

Lue myös:

Ministeri Kiuru: Koronan kiihtymisvaihe uhkaa useimpia maakuntia, alueiden on tehtävä kaikki mahdollinen

HUSin johtaja: Uudellamaalla koronatilanne niin paha, että alueelle käyttöön tiukemmat ehdot – anniskelu ravintoloissa loppuisi jo kello 22

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi