1. yle.fi
  2. Uutiset

Pirkanmaalla sote-uudistuksen suurimpia häviäjiä ovat edullisesti palvelunsa tuottavat kunnat

Esimerkiksi Kangasalla kunnan vastuulle jääviin palveluihin olisi käytettävissä 2–3 miljoonaa euroa vähemmän kuin nykyään.

sote-uudistus
Kenkähylly koulun aulassa
Sote-uudistuksen jälkeen kuntien vastuulle jää muun muassa kasvatus.YLE/Raili Löyttyniemi

Pirkanmaalla sote-uudistuksen suurimpia häviäjiä ovat Virrat, Parkano ja Kangasala. Niiden tulot ovat laskemassa suhteessa eniten sote-palvelujen rahoitusuudistuksen vuoksi.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan esimerkiksi Kangasalla kunnan vastuulle jääviin palveluihin olisi käytettävissä 2–3 miljoonaa euroa vähemmän kuin nykyään.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen vaatii korjauksia uudistukseen, joka koettelee palvelut tehokkaasti ja edullisesti tuottaneita kuntia.

– Sote-uudistuksen yhteydessä otetaan enemmän rahaa pois kuin mitä terveyspalveluihin nyt käytetään. Puuttuva rahoitus on paikattava joko veronkorotuksella tai käytännössä kohdentamalla voimakkaita toimenpiteitä varhaiskasvatukseen ja opetukseen, Auvinen sanoo.

Myös Virroilla paine säästää sivistyspalveluista voi lisääntyä.

– Me olemme harkistusti panostaneet koulutukseen aika paljon ja pyrkineet uuden yhtenäiskoulunkin myötä varmistamaan sen, että on hyvät mahdollisuudet kasvaa ja opiskella Virroilla. On sääli, jos tästä nyt välillisten syiden takia joudutaan tinkimään, sanoo Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari.

Tampere kuuluu voittajiin

Esimerkiksi Tampere kuuluu tämänhetkisten laskelmien mukaan sote-uudistuksen voittajiin. Tampereella kunnan vastuulle jääviin palveluihin käytettävät tulot kasvaisivat arviolta vajaat viisi miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi soten rahoituslaskelmista (siirryt toiseen palveluun).

Silti myös Tampereen pormestari Lauri Lyly on ollut huolissaan, että sote-uudistus heikentää kaupungin kykyä vahvistaa elinvoimaa.

Kaksi tulevaa vuotta ovat kunnille ratkaisevia sote-uudistuksen jälkeisten tulojen kannalta. Esimerkiksi jos Tampereella sote-menot kasvavat kahdessa vuodessa enemmän kuin muissa kunnissa keskimäärin, Tampereelta katoaa sote-uudistuksessa tuloja enemmän kuin keskimäärin.

Jos taas sote-menot kasvavat vähemmän kuin kunnissa keskimäärin, kunta hyötyy pysyvästi tulevaisuudessa. Sote-menoista nipistäminen voi kuitenkin olla mahdotonta poliittisesti ensi ja seuraavana vuonna.

Lisäksi koronapandemian aiheuttamat kulut voivat sekoittaa pakkaa, jos pandemia jatkuu yhä ensi vuonna. Uudistuksessa kunnista siirtyy maakuntien rahoitukseen sote-palvelujen verran verotuloja. Myös kuntien yhteisövero- ja valtionosuustuloja leikataan.

Lue seuraavaksi