1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Suomen kansalainen on pidätetty Turkissa – epäillään Isis-yhteyksistä, Supo vahvistaa pidätyksen

Supo ei voi kertoa tapauksen yksityiskohtia. Myös 24 Irakin kansalaista on pidätetty, kertoo turkkilainen uutistoimisto.

Isis
ISIL ISIS lippu ja Irakin lippu
Pidätettyjen joukossa oli uutistoimisto Anadolun mukaan myös 24 Irakin kansalaista. Kuvassa etualalla Irakin lippu ja taustalla terroristijärjestö Isisin lippu. Baraa Kaanan / EPA

Turkissa on pidätetty Suomen kansalainen epäiltynä yhteyksistä äärijärjestö Isisiin. Asiasta kertoo turkkilainen uutistoimisto Anadolu (siirryt toiseen palveluun)turvallisuuslähteisiinsä perustuen.

Pidätys tapahtui Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Samassa yhteydessä otettiin kiinni myös 24 Irakin kansalaista.

Pidätykset tehtiin Anadolun mukaan varhain maanantaiaamuna Turkin terrorismin vastaisissa operaatioissa. Uutistoimiston mukaan neljä toimenpiteiden kohteena ollutta henkilöä on yhä karkuteillä. Turkki karkottaa epäillyt kuulustelujen jälkeen.

Syyriassa ja Irakissa "kymmeniä" Suomesta lähteneitä

Suojelupoliisista (Supo) vahvistetaan Ylelle, että Turkissa pidätetty on Suomen kansalainen. Supo ei voi kuitenkaan voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia muun muassa henkilön yksityisyyden suojaamiseksi.

Yleisellä tasolla Suposta kerrotaan Ylelle, että vastaavia pidätyksiä on tiedossa vuosien varrelta muutamia. Jos pidätetty karkotetaan Suomeen, Suomessa mahdollisesta esitutkinnasta vastaa Keskusrikospoliisi, Supo ainoastaan auttaa tarvittaessa asiantuntijaroolissa.

– Irakin ja Syyrian konfliktialueilta on palannut jo yli 20 ihmistä. Heidän vastaanottamisessaan tehdään tiivistä moniammatillista viranomaisyhteistyötä, kertoo viestintäasiantuntija Aishi Zidan Suojelupoliisista.

Kunkin palaajan aiheuttama riski arvioidaan tapauskohtaisesti ja jos on syytä epäillä paalaajan syyllistyneen rikoksiin konfliktialueella, Keskusrikospoliisi aloittaa esitutkinnan. Syyrian ja Irakin konfliktialueilla on edelleen kymmeniä Suomesta matkustaneita henkilöitä, joista suurimmalla osalla arvioidaan olevan yhteyksiä terroristijärjestöihin.

Supolla on tiedossa myös muutamia ulkomailla syytteeseen joutuneita Suomen kansalaisia, joita epäillään yhteyksistä Isisiin.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin Ylelle keskiviikkoaamuna, että ministeriössä ollaan tietoisia pidätystä koskevasta uutisoinnista, mutta itse pidätyksestä ei ole kerrottavaa. Tiistai-iltana STT uutisoi ulkoministeriön vahvistaneen tiedon suomalaisen pidätyksestä. Ulkoministeriöstä ei myöskään suostuttu keskiviikkoaamuna kommentoimaan, onko asiasta alkanut selvitys.

Suomessa pidätyksestä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

7.10.2020 klo 9.20 Juttuun korjattu ulkoministeriön kiistäminen, että pidätyksestä oltaisiin tietoisia. UM vahvistaa olevansa tietoinen asiaan liittyvästä uutisoinnista. Jutussa luki aiemmin: "Ulkoministeriö on vahvistanut STT:lle tiedon suomalaisen pidätyksestä. Tietosuojasyiden vuoksi yksityiskohdista ei kuitenkaan kerrota enempää."

Lue seuraavaksi