Hyppää sisältöön

Kuopion haja-asutusalueilla haluttaisiin käyttää joukkoliikennettä, mutta sitä ei yksinkertaisesti ole, kertoo kysely

Yli 80 prosenttia haja-asutusalueella asuvista kuopiolaisista kertoo liikkuvansa pääosin omalla autolla.

Vain viidesosa kyselyyn vastanneista kuopiolaisista kertoi käyttävänsä joukkoliikennettä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Kuopion maaseutualueiden asukkaat haluaisivat käyttää joukkoliikennettä, mutta julkista liikennettä ei usein ole saatavilla, kertoo Kuopion kaupungin teettämä kysely.

Huhti-toukokuussa toteutettuun kyselyyn vastasi noin tuhat kuopiolaista, joista suurin osa asuu haja-asutusalueella. Yli 80 prosenttia vastaajista kertoi kulkevansa omalla autolla, mutta vain viidesosa sanoi käyttävänsä joukkoliikennettä.

Puolet vastaajista sanoi, ettei joukkoliikenteen käyttö ole heille mahdollista. Yleisin syy siihen oli, että joukkoliikennettä ei yksinkertaisesti ole. Toiseksi yleisin syy oli se, että joukkoliikenteen vuorot eivät sovi vastaajan aikatauluihin.

Halua olisi, mutta ei mahdollisuuksia

Positiivista kyselyssä oli se, että moni haluaa kulkea joukkoliikenteessä ja kehittää sitä, sanoo Kuopion kaupungin aluekoordinaattori Liisa Jokela.

– Ihmiset ovat todella halukkaita ja innokkaita kehittämään omaa liikkumistaan. He haluavat kertoa, millaisia ajatuksia ja kehitysideoita heillä on joukkoliikenteen suhteen, Jokela kertoo.

Realiteetit tulevat kuitenkin vastaan, kun joukkoliikenteen käyttö ei ole mahdollista. Suurin osa maaseudulla asuvista omistaa oman auton ja käyttää pääasiassa sitä liikkumiseen, vaikka esimerkiksi linja-autojen käyttöön olisi halukkuutta.

Esimerkiksi vajaa kolmasosa kyselyn vastaajista asuu yli puolentoista kilometrin päässä lähimmästä joukkoliikenteen pysäkistä.

– Se on se dilemma: muna vai kana, tulevatko vuorot ensin ja käyttäjät sitten vai toisin päin. En tiedä, millä tavalla tarve ja tarjonta saadaan kohtaamaan.

Kyselyn toteuttivat Kuopion pitäjäraadit, jotka toimivat Riistavedellä, Vehmersalmella, Karttulassa, Nilsiässä, Maaningalla ja Juankoskella.

Lue lisää:

.
.