Hyppää sisältöön

Maatalousyrittäjän muutokseen on tukea tarjolla ‒ "Keskusteluissa on käyty läpi kipeitäkin asioita"

Etelä-Savossa on huhtikuussa alkanut uraauurtava uusi hanke.

Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hankkeesta ProAgria Etelä-Savon johtamisen ja talouden erityisasiantuntija Arto Karila ja Diakonia-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Merja Nykänen. Kuva: Sari Ursin / Yle

Maatalousyrittäminen on monenlaisessa murroksessa. Perheviljelmistä siirrytään kiihtyvällä vauhdilla kohti isompia yksiköitä. Maanviljelijän täytyy tilan töiden lisäksi osata olla yhä useammin myös yrityksen johtaja ja työnantaja. Tämä edellyttää uudenlaisia taitoja ja osaamista.

Työikäisten maatalousyrittäjien hyvinvointia ja voimavaroja vahvistetaan huhtikuussa Etelä-Savossa alkaneella hankkeella, jota vetävät Diakonia-ammattikorkeakoulu yhdessä Etelä-Savon ProAgrian kanssa.

– On käyty jo muutamilla tiloilla ja esiin on tullut erilaisia tapauksia. Yrittäjät ovat kiitelleet, että on ollut helppo puhua myös kipeistä asioista, sanoo ProAgrian Etelä-Savon johtamisen- ja talouden erityisasiantuntija Arto Karila.

Yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä itse tai jonkin sidosryhmän kautta. Monesti taustalla on muutoshalukkuutta, mutta ei tiedetä mistä lähdettäisiin liikkeelle. Muutos voi olla esimerkiksi tilalla tapahtuva sukupolvenvaihdon tai tuotantosuunnan muutos.

‒ Pienen tai suuremman muutoksen keskellä on ihan okei miettiä, riittävätkö rahkeet, osaaminen, ja henkiset voimavarat tähän kaikkeen, sanoo projektipäällikkö Merja Nykänen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Käytännössä tarjolla on esimerkiksi muutosvalmennusta, yksilöohjausta ja pienryhmätoimintaa. Hankkeen järjestämät toiminnat ovat osallistujille maksuttomia.

‒ On hienoa havaita, että yrittäjät haluavat pohtia erilaisia muutostilanteita yhdessä, hakea uusia näkökulmia ja lähteä kohti muutosta ratkaisukeskeisesti, sanoo Merja Nykänen.

Hanke kestää vuoden 2022 loppuun.