1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Vähävaraisille jaetaan nyt kangasmaskeja Kymenlaaksossa – jaossa 50 000 maskia

Kymsote suosittelee kasvomaskin käyttöä silloin, kun turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.

kasvomaskit
henkilö ottaa kasvomaskeja sosiaalitoimiston tiskiltä
Aiemmin Kymsote on jakanut vähävaraisille kertakäyttömaskeja. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Vähävaraisille on alettu jakaa kankaisia kasvomaskeja Kymenlaaksossa.

Kankaisten kasvomaskien jakelu päästiin aloittamaan maanantaina.

Aiemmin Kymsote on jakanut vähävaraisille kertakäyttömaskeja. Sote-kuntayhtymä aloitti maskien jakelun elokuussa, jolloin esimerkiksi Kotkassa jaettiin yhden päivän aikana kymmeniä tuhansia maskeja. Sittemmin määrät ovat tasoittuneet.

Kertakäyttömaskit oli tarkoitus korvata kankaisilla jo aiemmin, mutta Saksasta tilatut 50 000 kangasmaskia saapuivat oletettua isommissa pakkauksissa. Kymsoten oli jaettava ne kahden maskin pakkauksiin ennen jakelun aloittamista.

Maskeja jaetaan vähävaraisille Kymenlaakson sosiaalitoimistoissa. Hakija saa myös huolto- ja käyttöohjeet maskeille.

– Tällä hetkellä kaikissa jakopisteissä pitäisi olla kangasmaskeja saatavilla, Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä sanoo.

Kymsote suosittelee suu-nenäsuojuksen käyttöä silloin, kun vähintään 1,5 metrin turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kauppakeskuksissa ja muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Lisäksi Kymsote suosittelee harkitsemaan tarkoin osallistumista isoihin yleisökokoontumisiin.

Suomen hallitus linjasi elokuussa, että kuntien on hankittava maskit vähävaraisille.

Lue lisää:

Vähävaraisille jaettavat kertakäyttömaskit pyritään korvaamaan kankaisilla ensi viikosta alkaen – Kymsote muistuttaa maskien käytöstä: ''Välimatkan pitäminen ei aina onnistu''

Kohu ilmaismaskien päätymisestä hyvätuloisille sai omantunnon kolkuttamaan, uskoo sote-kuntayhtymä: "Kolahtanut niihin, jotka eivät oikeasti tarvitse"

Ilmaiset kasvomaskit saivat aikaan ryntäyksen – 30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa Kotkassa

Vähävaraisille suunnatut kasvomaskit viedään käsistä – "Ajattelimme niiden riittävän viikoiksi", sanoo suosiosta yllättynyt palvelupäällikkö

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

Lue seuraavaksi