Javaruksessa juomavesi edelleen keitettävä

Vedenottamon veden saastumisen syytä ei toistaiseksi tiedetä ja syyn selvitystyö jatkuu.

Verkostoveden kloorauksesta saattaa aiheutua haju- ja makupoikkeamia, mutta vettä voidaan käyttää keittämisen jälkeen normaalisti juomiseen ja ruuanlaittoon. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Juomavesi on edelleen keitettävä Kemijärvellä Javaruksen alueella. Juomaveden lisäksi myös ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä viiden minuutin ajan. Vettä voidaan kuitenkin käyttää sellaisenaan peseytymiseen sekä astianpesu- ja pyykinpesukoneisiin.

Vedenottamolta ja verkostosta otetuissa näytteissä on todettu koliformisia bakteereja. Vedenottamon veden saastumisen syytä ei toistaiseksi tiedetä ja syyn selvitystyö jatkuu.

Verkoston huuhtelu sekä vedenottamon ja verkostoveden klooraus on aloitettu viime perjantaina ja sitä jatketaan edelleen. Ensimmäiset kloorauksen aloittamisen jälkeiset verkoston vesinäytteet on otettu tiistaina 6. lokakuuta ja mikäli nuo näytteet ovat mikrobiologisesti puhtaita, keittokehotus puretaan.

Verkostoveden kloorauksesta saattaa aiheutua haju- ja makupoikkeamia, mutta vettä voidaan käyttää keittämisen jälkeen normaalisti juomiseen ja ruuanlaittoon. Kotitalouksissa voidaan edesauttaa kloorin leviämistä verkostossa käyttämällä vettä normaalisti muuhun kuin juomavetenä tai ruuanvalmistukseen.