Puukauppa on käynyt Itä-Suomessa alkuvuonna heikommin kuin vuosi sitten

Pohjois-Karjalassa puuta on myyty neljänneksen vähemmän, Pohjois-Savossa noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Metsänomistajat ovat häviäjiä, kun puu ei käy kaupaksi tavalliseen tapaan. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Puukauppa Itä-Suomessa on hiipunut alkuvuonna maailmanmarkkinoiden kangerrellessa.

Metsäteollisuustuotteista paperin ja sellun kysyntä maailmalla on romahtanut, mikä heijastuu puukauppaan kuitupuun huonompana menekkinä.

Toisaalta korona-aika on lisännyt sahatavaran markkinoita, kun koteja on remontoitu. Tämä on lisännyt tukkipuun kysyntää.

Kokonaisuutena puukauppaa ei ole käyty syksyyn mennessä viime vuosien tahtiin.

– Pohjois-Karjalassa ollaan 26,5 prosenttia viime vuotta jäljessä. Kyllähän tämä kielii siitä, että maailmantalous on jollakin tavalla lamaannuksissa tällä hetkellä, kertoo Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen johtaja Harri Välimäki.

Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistys on Itä-Suomen suurin, sen alueella keskimääräinen hakkuukertymä on 3,5 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Vuoden aikana puukaupassa on tapahtunut käänne.

– Alkuvuodesta tukkipuun kysyntä oli varsin heikkoa johtuen sahatavaran heikosta markkinakehityksestä. Kuitupuulla oli silloin hyvin kysyntää, mutta nyt asetelma on kääntymässä toisin päin; kuitupuun kysyntä on heikentymässä ja tukkipuun kysyntä on pikkuisen parempaa, Välimäki kertoo.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa puunmyynnin lasku on ollut vähäisempää.

– Noin kymmenen prosenttia, arvioi myyntijohtaja Juha Huttunen Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksestä.

Ero Pohjois-Karjalaan johtuu Huttusen mukaan siitä, että kuusisahatavaralla on kysyntää ja Pohjois-Savossa on useita tukkia ostavia isoja sahoja kuten Iisalmen Sahat, Keitele Forest, Iisveden Metsä Suonenjoella ja Stora Enson Varkauden saha.