1. yle.fi
  2. Uutiset

Viharikosepäilyjä viime vuonna 900 – epäilyt kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolminkertaistuneet

Poliisiammattikorkeakoulun raportin mukaan poliisin tietoon tulleiden viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely.

viharikokset
Kiire XL Tuire Joutsenvuo pasilan poliisitalo
Epäiltyjen viharikosten määrä väheni viime vuonna hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten vähenivät etniseen ja kansalliseen taustaan liittyvät rikosepäilyt. Niitä oli silti 650 eli yli kaksi kolmasosaa kaikista poliisille ilmoitetuista epäillyistä viharikoksista.Jouni Immonen / Yle

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä on kolminkertaistunut. Vuonna 2019 poliisi sai kaikkiaan 105 ilmoitusta, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 34.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli kuitenkin hieman vähemmän viharikosepäilyjä kuin vuonna 2018, selviää Poliisiammattikorkeakoulun viharikollisuutta koskevasta vuosiraportista (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan viime vuonna kirjattiin kaikkiaan noin 900 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi.

Edellisvuosien tapaan suurin osa vuoden 2019 viharikosilmoituksista sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä.

Poliisi kirjasi tällaisia ilmoituksia yhteensä 650 kappaletta, mikä on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Näissä tapauksissa yleisin rikoslaji oli pahoinpitely.

Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista yhdeksässä prosentissa asianomistajana oli romanitaustainen henkilö. Kyseisissä ilmoituksissa yleisin rikoslaji oli syrjintärikos.

Sanallisia loukkauksia, uhkauksia ja häirintää yhä enemmän

Viime vuosina muun muassa internetissä tapahtuva nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen ovat lisääntyneet ja tulleet näkyviksi ilmiöiksi.

Poliisin tietoon tulleen viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely, mutta tlastoissa näkyy sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirintätapausten määrän kasvu vuoteen 2018 verrattuna.

Yleisimmin nämä rikosilmoitukset koskevat kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia.

Epäiltyjen viharikosten määrät vuosina 2011–2019.
Ilkka Kemppinen / Yle

Sukupuoli-identiteettiin kohdistuvat rikosepäilyt kasvussa

Viharikosepäilyissä eniten muuttui raportin mukaan uskontoon tai vakaumukseen kohdistuvien ilmoitusten määrä, joka väheni 14 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Hieman vajaassa puolessa tapauksista teko kohdistui islaminuskoon tai muslimeihin.

Uhrin oletettuun tai todelliseen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvien viharikosten yhteismäärä laski hieman edellisvuodesta.

Näistä kuitenkin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia rikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille enemmän kuin vuonna 2018. Eniten tehtiin ilmoituksia kunnianloukkauksista.

Vammaisuuteen liittyviä rikosilmoituksia oli viime vuonna vähemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna. Vajaa puolet näistä epäillyistä rikoksista oli kunnianloukkauksia.

Viharikokset tilastoidaan poliisin valtakunnallisten rikosilmoitustietojen perusteella.

Lue myös:

Räsäsen ja al-Taeen tutkinnat syyttäjälle, epäily kiihottaminen kansanryhmää vastaan – Räsänen kohukirjoituksesta: Melkein olin sen unohtanut

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa – aikoo valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Perussuomalaisten Nuorten vaalitwiitti toi syytteet kolmelle – Syyttäjä: "Heitä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan"

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pettyi eduskunnan ratkaisuun Mäenpäästä – "Onko oikein, että politiikkaa voi tehdä laittomin keinoin?"

Lue seuraavaksi