Hyppää sisältöön

Laajakaistatakuu pakottaa Multian etsimään miljoonasäästöjä – leikkaustoimet kohdistuvat lähinnä henkilöstöön

Multian aloittamat yt-neuvottelut voivat vähentää kunnan palkkalistoilta kymmenkunta työtehtävää lähivuosien aikana.

Talousvaikeuksista huolimatta Multialle on valmistumassa uusi yhtenäiskoulu. Sinervän koulu rakennetaan leasing-rahoituksella, ja kulut alkavat juosta ensi vuonna, kun rakennus valmistuu. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Multia on yksi niistä kymmenestä keskisuomalaiskunnasta, joiden taloutta laajakaistarakentamiseen liittynyt yhteinen verkkoholding-yhtiö on kolhinut pahasti.

Multian osuus yhteensä noin 30 miljoonan euron takausvastuista on lähes 1,9 miljoonaa euroa. Summa on painanut 1600 asukkaan kunnan talouden pahasti miinukselle.

Laskunmaksuun Multia hakee nyt yli 1,5 miljoonan euron säästöjä henkilöstökuluista. Yt-neuvottelut alkoivat syyskuun lopulla.

Kunnanjohtaja Noora Pajari toteaa, että edellisellä kerralla kun kunta tasapainotti talouttaan, henkilöstötoimet kohdistuivat hallintoportaaseen. Nyt kohteena ovat kaikki työntekijät.

Pajarin mukaan irtisanomisilta vältytään, mutta palkkalistoilta häviää "luonnollisilla keinoilla" neljän lähivuoden aikana 11,5 henkilötyövuotta.

Leikkaus on suuri pienessä kunnassa, jossa on tällä hetkellä vähän yli sata vakituista työntekijää, ja määräaikaiset ja sijaiset mukaanluettuinakin alle 130.

Tamperelaissyntyinen Noora Pajari on johtanut Multiaa vuodesta 2018. Pajarin mukaan pienen kunnan vahvuutena on yhteisöllisyys. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

– Ei se mukava asia ole, mutta me emme ole keksineet, mistä muualta näitä säästöjä voisi tulla, Pajari sanoo.

Kunta on tehnyt säästötoimista pitkän listan, johon sisältyy paljon osa-aikaistamisia sekä tehtäviä, joihin ei enää palkata uutta tekijää, kun nykyinen jää eläkkeelle.

Henkilöstö ihmettelee, miten kunta aikoo tulevaisuudessa suoriutua tehtävistään, jos väki vähenee yt-neuvotteluissa esitetyllä tavalla.

Pirkko Nejlik tuli Multialle nuoriso- ja raittiussihteeriksi vuonna 1981. Nyt hän on kunnan vapaa-aikasihteeri ja työsuojelupäällikkö, jolle kuuluu tehtäviä myös markkinoinnissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

– Pitää miettiä sitä, että jos ihminen jää eläkkeelle eikä sitä tehtävää täytetä, niin kuka ne hommat tekee, sanoo toimihenkilöliitto Jytyn Multian pääluottamusmies, kunnan vapaa-aikasihteeri ja työsuojelupäällikkö Pirkko Nejlik.

– Jos nämä toteutuvat, niin kyllä se näkyy kunnan palveluissa, mikä on ikävä asia, kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Lehtomäki (kesk.) toteaa.

Lehtomäki jakaa monen muun Verkkoholding-kunnan päättäjän näkemyksen siitä, että talousvaikeuksien takana on valtio, joka jätti kunnat pulaan laajakaistarakentamisen kanssa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Lehtomäki (kesk.) uskoo, että Multia voi säilyä itsenäisenä vaikeuksienkin keskellä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

– Ilman tätä laajakaistaa Multian kunnan talous olisi erittäin hyvällä tasolla, Lehtomäki muistuttaa.

"Ei ole mennyt yt-lain hengessä"

JHL:n pääluottamusmies Reijo Kinnunen arvostelee tapaa, jolla kunta on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut.

– Meille tuotiin valmiit säästöohjelmat, ja henkilöstöllekin on ilmoitettu, miten säästöt tullaan tekemään. Että ei tämä nyt ihan yt-lain hengessä ole mennyt tämä alku, Kinnunen sanoo.

Keuruulla työskentelevä mutta Multialla asuva Reijo Kinnunen on tällä hetkellä sekä Keuruun että Multian JHL:n pääluottamusmies. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Pääluottamusmies Kinnunen toivoo, että kuntalaiset maksaisivat laajakaistarakentamisesta syntyneet laskut yhteisvastuullisesti eikä maksutaakkaa sälytettäisi vain kunnan työntekijöille.

– Kunta voisi korottaa kiinteistöveroa ja myydä metsäomaisuutta, Kinnunen ehdottaa vaihtoehdoksi väen vähentämiselle.

Lehtomäki muistuttaa, että henkilöstövähennyksiä ei ole kiveen hakattu, sillä Multia on anonut valtiolta harkinnanvaraista avustusta, jonka saaminen helpottaisi tilannetta.

Kuntaan on vireillä myös Nikaran tuulivoimala-alue, joka toisi tullessaan miljoonaluokan vuosittaiset verotulot. Se ei ehdi kuitenkaan avuksi Multian akuuttiin talousahdinkoon.

Jatkuuko taival itsenäisenä kuntana?

Kunnanhallituksen puheenjohtaja sanoo, että Multia taistelee nyt viimeiseen hengenvetoon asti siitä, että kunta selviäisi talousvaikeuksistaan.

Pertti Lehtomäki ei usko laajakaistatakuiden vievän kunnalta itsenäisyyttä. Hän luottaa siihen, että viimeistään tuulipuisto nostaa kunnan talouden takaisin vahvalle pohjalle.

– En minä näe estettä sille, etteikö Multia olisi jatkossakin itsenäinen, Lehtomäki toteaa.

Noora Pajari sanoo, että jos kunta tekee kovasti töitä taloutensa eteen, se voi säilyä itsenäisenä. Valtio saattaa kuitenkin päättää toisin:

– Valtiovalta saattaa viedä tätä maata siihen suuntaan, että pienet kunnat joutuvat yhdistymään isompiin keskuksiin, Pajari arvelee.

Multian kunnantalon sisäänkäyntiä koristaa kunnan muurahaisaiheinen vaakuna. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Keuruulla työskentelevä mutta Multialla asuva Reijo Kinnunen sanoo, ettei kunnan vaakunalla ole mitään väliä.

– Sehän ei ole mikään itseisarvo, että Multia pysyy itsenäisenä vaan että Multialla pysyy palvelut, Kinnunen toteaa.

Lomautusten sijaan palkankorotusten lykkäys?

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen väläytti viikonloppuna Ylen haastattelussa lomautusten ja irtisanomisten vaihtoehdoksi palkankorotusten siirtämistä.

Noora Pajarin mielestä ehdotus on pohtimisen arvoinen, jos sen avulla voisi välttää Multialla esimerkiksi ensi vuodelle kaavaillut lomautukset.

– Multialla henkilöstökulut kasvavat ensi vuonna kunta-alan palkankorotusten myötä 115 000 euroa, mikä vastaa suunnilleen kymmentä lomautuspäivää, kunnanjohtaja toteaa.

Pääluottamusmies Reijo Kinnunenkin myöntää, että palkankorotusten siirtäminen kuulostaisi paremmalta kuin kahden viikon lomautusjakso.

Kinnunen ei kuitenkaan usko, että Multian työntekijät innostuisivat asiasta, sillä kunnan johtoryhmän palkkoja on jo korotettu tänä vuonna muun muassa kokonaistyöaikaan siirtymisen yhteydessä.

Tilanne olisi pääluottamusmiehen mukaan toinen, jos johtoryhmä näyttäisi esimerkkiä suostumalla esimerkiksi palkanalennuksiin.

– Mutta luulen kyllä, että työntekijät nyt vain odottavat yt-neuvottelujen tuloksia ja lomautusuutisia, Kinnunen arvelee.

Multian yt-neuvottelujen tulos ratkeaa marraskuun loppupuolella.

Korjaus 9.10: Artikkelissa sanottiin aiemmin, että Multia vähentäisi noin 40 henkilötyövuotta. Kyse on kuitenkin siitä, että henkilöstövähennykset kumuloituvat neljän vuoden aikana, ja vuosikohtainen henkilötyövuosien vähennys on 11,5.

.
.