1. yle.fi
  2. Uutiset

Yllättävä tutkimustulos Korkeasaaresta: apinat kuuntelevat mieluummin liikenteen ääniä kuin musiikkia, luontoa tai hiljaisuutta

Aalto-yliopiston ja Korkeasaaren eläintarhan tekemässä tutkimuksessa seurattiin valkopääsaki-apinoiden käyttäytymistä.

apinat
Valkopääsaki kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta.
Valkopääsaki kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Äänten hyödyntäminen voi olla yksi tulevaisuuden keino tarjota virikkeitä ja lisätä hyvinvointia eläintarhoissa.

Kädellisten äänimieltymyksistä kuitenkin tiedetään toistaiseksi vähän, joten asiaa on tutkinut Aalto-yliopisto yhdessä Korkeasaaren eläintarhan kanssa.

Tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) seurattiin seitsemän valkopääsaki-apinan käyttäytymistä erilaisia ääniä soittavan laitteen kanssa. Laitteessa oli neljä erilaista ääninauhaa. Mukaan ei otettu kovia äkillisiä ääniä tai sellaisia ääniä, jotka olisivat muistuttaneet apinoita niiden saalistajista.

Äänilaite sijoitettiin apinoiden asuinalueelle eläintarhan Amazonia-talossa. Äänet tai musiikki aktivoitui, kun apina käveli laatikon sisään.

– Vaikka emme mitanneet hyvinvointiin liittyviä asioita, aiemmista tutkimuksista tiedetään, että päätösvallan ja itsenäisyyden antaminen eläimille on yhteydessä niiden hyvinvointiin, sanoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Roosa Piitulainen tiedotteessa.

– Siksi annoimme sakeille järjestelmän, jota ne pystyivät itse lähestymään ja käyttämään sen sijaan, että olisimme vain soittaneet niille musiikkia ja muita ääniä ja katsoneet, miten se vaikuttaa. Piitulainen lisää.

Tutkijat seurasivat apinoita useiden kuukausien ajan. Sakit käyttivät äänijärjestelmää aktiivisesti ja jopa nukkuivat ja hoitivat turkkiaan äänilaatikossa.

Apinoiden äänivalinta yllätti tutkijan

Sakiapinat saivat itse valita kuinka paljon ne kuuntelivat mitäkin ääntä.

Tarjolla oli rauhallista tunnelmamusiikkia, vauhdikkaampaa elektronista musiikkia, sateen ropinaa, hiljaisuutta ja liikenteen ääniä.

Suosikiksi paljastui liikenteen ääni, jolloin sakit viettivät laatikossa kaikkein eniten aikaa.

Tulos oli yllätys Aalto-yliopiston tutkijatohtori Ilyena Hirskyj-Douglasille, joka on työskennellyt pitkään eläinten kanssa.

– Liikenteen ääni on sakeille tuntematon, eikä se liity niiden tavalliseen arkeen, joten on yllättävää ja hyvin kiinnostavaa, että ne kiinnostuivat juuri tästä äänestä, Hirskyj-Douglas sanoo.

Valkopääsakit puussa, akryylista rakennetussa tunnelissa.
Sakit pitivät enemmän puusta ja akryylista rakennetusta tunnelista. Roosa Piitulainen / Aalto-yliopisto

Korkeasaaren eläintarhan tutkimuskoordinaattori Kirsi Pynnönen-Oudman kertoo, että etenkin pienille ja lihomiseen taipuvaisille eläimille on tärkeää tarjota muutakin virikettä kuin ruokaa.

– Äänet ovat monelle eläimelle todella tärkeitä niiden keskinäisessä viestinnässä. Sademetsä on täynnä erilaisia ääniä, ja uskomme, että sieltä kotoisin olevat pikkuapinat ovat herkkiä erilaisille äänille.

Valkopääsakit saivat myös itse valita, millainen äänilaatikko oli heille mieluisin.

Suosikki oli lopulta vanerista valmistettu tunnelimainen laatikko, johon oli rakennettu katto läpinäkyvästä akryylilevystä.

Tutkimustulokset on julkaistu Animals-tiedelehdessä.

Lue seuraavaksi:

"Olemme kantaneet siilejä olkkarista ulos", 14 siiliä taapersi perheen pihalle ja osa löysi tiensä taloonkin – vaikka havaintojen määrä on kasvanut, laji on hädässä

Alkuperäisillä iilimadoilla menee jo niin kehnosti, että niistä on päällä etsintäkuulutus – tältä näyttää harvinainen verijuotikas

Uhanalainen pannukakkukilpikonna sai ensimmäisen kerran poikasen Korkeasaaressa

Lue seuraavaksi