Hyppää sisältöön

Säteilyturvakeskus odottaa Fennovoimalta selkeämpää raportointia Hanhikiven ydinvoimalan suunnitelmista

Fennovoiman ydinvoimahanketta valvovan Säteilyturvakeskuksen mukaan vaiheittain tulevat aineistot aiheuttavat vaikeuksia.

Fennovoima on ilmoittanut hakevansa rakentamislupaa Hanhikiven ydinvoimalalle ensi vuonna. Toiminnassa laitoksen pitäisi olla vuonna 2028. Kuva: Fennovoima

Fennovoiman Säteilyturvakeskukselle toimittamassa Hanhikiven ydinvoimalan rakentamislupa-aineistossa on edelleen puutteita.

STUKin mukaan lupamateriaalin vaiheittainen käsittely on ollut paikoin vaikeaa, koska sen saamat aineistot eivät aina muodosta selkeää, itsenäistä kokonaisuutta, kertoo projektipäällikkö Janne Nevalainen.

– Tämä nähtiin jo alkuvaiheessa tietoiseksi riskiksi, joka nyt on realisoitunut. Fennovoiman pitää jatkossa hallita tätä riskiä lupakäsittelyn aikana.

Nevalaisen mukaan hajallaan oleva tieto aiheuttaa lisätyötä ja syö resursseja. STUK arvioi myös, että osa Fennovoiman toimenpiteistä on edistynyt hitaasti turvallisuusarvioinnin kannalta. Esimerkiksi varsinaisia laitosautomaatiota tai turvajärjestelyihin liittyviä teknisiä ratkaisuja esittäviä suunnitelmia ei ole vielä toimitettu STUKin käsittelyyn.

Janne Nevalainen korostaa, että he tekevät arviointi- ja valvontatyötä sitä mukaa kuin tietoa saavat.

– Me ei olla tämän projektin aikataulutoimisto, mutta voimme todeta jos töitä on tekemättä.

Fennovoima tavoittelee Hanhikiven ydinvoimalan rakentamislupaa ensi vuonna. Tämä edellyttäisi, että kaikki aineistot toimitettaisiin Säteilyturvakeskukselle kevään aikana. STUK on ilmoittanut tarvitsevansa noin puoli vuotta aikaa työnsä valmistumiseen viimeisen aineistoerän saapumisen jälkeen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.