1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tuulivoimayhtiö alkaa kaavoittaa Ylitornion Raanujärveä, vaikka Puolustusvoimat kertaalleen hylkäsi hankkeen – "Olisi hyvä etsiä parempi paikka näille voimaloille"

Puolustusvoimat pitää erittäin mahdollisena, että alueelle ei rakenneta tuulivoimaa jatkossakaan. Tuulivoimayhtiö on silti luottavainen.

Tuulivoimayhtiö on aloittamassa kaavoitusta ja ympäristövaikutusten arviointia lähes 70 neliökilometrin kokoiselle alueelle. Kuva: Juho Tuovila /

Puolustusvoimat pitää erittäin epätodennäköisenä, että Ylitorniolle suunnitteilla oleva Raanujärven tuulipuisto voisi toteutua muuten kuin korkeintaan minimihankkeena.

Puolustusvoimat vastusti viime vuonna alueelle esiteltyä tuulipuistosuunnitelmaa, koska voimalat olisivat VTT:n laskelmien mukaan haitanneet merkittävästi ilmavalvontatutkien toimintaa.

Ylitornion Tuulivoima Oy on nyt aloittamassa kaavoitusta ja ympäristövaikutusten arviointia Ylitorniolla samalla alueella. Vaikka yhtiö ei ole vielä kertonut esimerkiksi sitä, minkä kokoisia voimaloita uusi suunnitelma voisi sisältää, Puolustusvoimat pitää mahdollisena, että alueelle ei rakenneta tuulivoimaa jatkossakaan.

– Sitä suunnitelmaa ei voitu hyväksyä edes pienemmillä voimalamäärillä tai matalammilla voimaloilla eli kanta on aika ehdoton. Tässä tapauksessa olisi hyvä etsiä parempi paikka näille voimaloille, sanoo tarkastaja, insinööri Jussi Karhila pääesikunnan operatiiviselta osastolta.

Ongelmana katvealueet

Karhilan mukaan suunniteltu Honkavaara–Isovaaran tuulipuistoalue on maanpuolustuksellisesti ja tutkatoiminnalle erittäin merkittävä.

– Pitää pystyä katsomaan, minkälaista lentoliikenne rajan takana on ja mitä skenaarioita siellä harjoitetaan. Tässä tapauksessa on katsottu, että tuulivoimalat ovat mahdollinen uhka, ne aiheuttavat niin suuret katvealueet, että lentoliikennettä ei nähdä. Nurkan taakse ei voi katsoa.

Jussi Karhila kertoo, että joskus tuulivoimalahanke voi edetä minimihankeena, vaikka Puolustusvoimilta tulisi laajemmalle suunnitelmalle hylkäävä päätös.

– Minimihanke on joskus mahdollinen. Mutta sitten on nimenomaan näitä tapauksia, kuten tämäkin, joissa haittavaikutus on katsottu niin pahaksi, että rakentaminen tälle alueelle on hyvin epätodennäköistä. Mutta aina ollaan valmiita neuvottelemaan, Karhila sanoo.

Tuulivoimayhtiö luottaa tekniikan kehitykseen

Kaavoitusluvan Ylitornion kunnalta saanut Ylitornion Tuulivoima Oy alkaa valmistella kaavoituksen rinnalla myös Honkavaara–Isovaara -alueelle ympäristövaikutusten arviointia. Kaikkinensa prosessi on pitkä ja vie useita vuosia.

Kun kyseisen yhtiön emoyhtiö Smart Windpower Oy esitteli tuulivoimahanketta viime vuonna, se sisälsi kaksi vaihtoehtoa. Tarkoituksena oli rakentaa 79 kappaletta maksimissaan 250 metriä tai 79 kappaletta 180–250 metriä korkeaa tuulivoimalaa. Nyt yhtiö ei ole täsmentänyt voimaloiden kokoa tai määrää, vaan kertoo sen tarkentuvan yva-menettelyn kuluessa.

Ylitornion Tuulivoima Oy:n toimitusjohtaja Kalle Riihikoski kertoo, että yhtiö on Raanujärven hankkeen suhteen luottavainen.

– Maakuntakaavassa osa alueesta on merkitty tuulivoimatuotannon alueeksi. Lisäksi Suomessa haetaan tälläkin hetkellä ratkaisua siihen, miten tuulivoimarakentamista ja Puolustusvoimien toimintaa voitaisiin yhteensovittaa.

Riihikoski viittaa ympäristöministeriön johtamaan tutkimushankkeeseen, jonka ympäristöministeri Krista Mikkonen on arvioinut valmistuvan kuluvana syksynä.

– Kaavoitus, ympäristövaikutusten arviointi ja luvitukset vievät useita vuosia aikaa. Lähivuosina tuulivoimaloiden rakentamisessa tapahtuu todella paljon kehitystä. Kolmen vuoden takainen suunnitelma on jo nyt vanha, mitä tulee voimaloiden sijoitteluun, tehoon ja tekniikkaan, Kalle Riihikoski sanoo.

Schengen -sopimus edellyttää itärajan valvontaa 24/7

Tarkastaja Jussi Karhilan mukaan Puolustusvoimat on tähän mennessä antanut puoltavan lausunnon kaikkiaan 10 755 tuulivoimalasta. Niistä tuotannossa on tällä hetkellä 754 voimalaa.

Kielteisen lausunnon on saanut 83 hanketta, joissa suunniteltuja voimaloita on ollut 1 218 kappaletta.

– Tärkeää olisi kyetä hyödyntämään tuo valtava käytettävissä oleva potentiaali. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pitäisi keskittyä niihin muihin syihin, miksi niin moni hanke jää toteutumatta, vaikka Puolustusvoimat on antanut oman hyväksyntänsä, Karhila sanoo.

Esimerkiksi Itä-Suomeen Puolustusvoimat on Karhilan mukaan antanut hyväksyvän lausunnon yli tuhannelle voimalalle.

– Ja siltikin sanotaan, ettei sinne saa lupia rakentaa voimaloita. Kyllä me parhaamme mukaan yritämme tuulivoimarakentamista edistää.

Jussi Karhila kertoo, että Suomessa Puolustusvoimien lausunto perustuu aina monipuoliseen ja yksilölliseen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemään haittavaikutuslaskentaan.

– Emme me vastusta tuulivoimaa, päinvastoin. Meidän tulee kuitenkin muistaa, mikä Puolustusvoimien tehtävä on. Meillä on 1 340 kilometriä pitkä itäraja ja Suomi on Schengen-sopimuksen mukaan velvollinen valvomaan sitä 24/7 koko pituudelta.

Lue myös:

Tuulivoimayhtiöt vyöryttävät miljardi-investoinnit maakuntiin lähivuosina – Itä-Suomi jäämässä pois jättipotin jaosta

Tuulivoima tuo kuntien päästöt alas, ainakin paperilla – siksi Raahe on pienipäästöisimpiä kuntia, vaikka siellä sijaitsee Suomen suurin päästölähde

Tuulivoimayhtiö aikoo pystyttää Etelä-Lappiin sata voimalaa – Raanujärven kyläläiset vastustavat kiihkeästi: "Kyllähän se on katastrofi"