1. yle.fi
  2. Uutiset

STTK: Hallituksen vaatimukset vaikea saavuttaa ilman eläkeputken poistamista, eikä sekään välttämättä riitä

Hallitus siirsi työmarkkinajärjestöjen etsittäväksi keinot, joilla ikääntyneiden työllisyyttä lisätään.

politiikka
 Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo saavansa paljon viestejä yli 55-vuotiailta pienipalkkaisilta naisilta, jotka ovat huolestuneita eläkeputken poistosta. Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen asettaman työllisyystavoitteen saavuttaminen on hyvin vaikeaa ilman työttömyyseläkeputken poistamista, sanoo palkansaajien keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Hallitus siirsi viime kuussa työmarkkinajärjestöjen puitavaksi keinot, joilla ikääntyneiden työllisyyttä lisätään. Toimilla pitää saavuttaa vähintään 10 000 työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä valtiovarainministeriön todentamin laskelmin.

Onko eläkeputken poistamiselle vaihtoehtoja?

– Jotta päästäisiin 10 000:een, hyvin vaikeaa on niitä löytää. Mikään ei ole mahdotonta, mutta kyllä se äärimmäisen vaikeaa on, Palola sanoo.

STTK:n edunvalvontajohtajan Katarina Murron mukaan neuvotteluissa täytyy tarkastella sitäkin, riittääkö pelkkä eläkeputken poistaminen vaadittuun 10 000 työllisen saavuttamiseen.

Neuvottelut yli 55-vuotiaiden työllisyyden lisäämisestä ovat työmarkkinajärjestöjen kesken vielä alussa. Hallitus on antanut järjestöille aikaa marraskuun loppuun, ja Palola odottaa neuvotteluiden tiivistyvän vasta ensi kuussa. Jos ratkaisua ei tule marraskuuhun mennessä, hallitus on sitoutunut tekemään toimet itse.

Palola sanoo, että heikennys on palkansaajapuolelle äärimmäisen vaikea.

– Työnantajapuolella on halua poistaa putki, ja meille se on äärimmäisen vaikea kysymys. Saan henkilökohtaiseen postiini pitkästä aikaa ennätyspaljon huolestuneita viestejä ennen kaikkea yli 55-vuotiailta pienipalkkaisilta naisilta, Palola sanoi toimittajille keskiviikkona.

Palola painottaa, että neuvotteluissa mietitään millä tavalla ikääntyneiden asemaa työelämässä voitaisiin vahvistaa, jos putki poistuu.

Keskusjärjestö etsii tasapainoista pakettia ja ehdottaa muun muassa työnantajan sivukulujen poistamista määräaikaisesti, kun työnantaja palkkaa yli 55-vuotiaan.

Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alarajaa lyhennettiin jo kuluvan vuoden alusta yhdellä vuodella. Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt työtön on oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana, kun aiemmin ikäraja oli 61 vuotta.

Ratkaisuja työllisyystoimista pitäisi syntyä marraskuun loppuun mennessä ja paikallisesta sopimisesta kolmikantaisessa ryhmässä maaliskuuhun mennessä. Ensi vuonna käydään myös vaikeiksi ennakoituja neuvotteluita tulevien vuosien eläkemaksuista.

Jutusta voi keskustella torstai-iltaan kello 23 saakka.

Lue lisää:

Iäkkäät työttömät on suljettu omaan kannustinloukkuunsa, Suomen järjestelmä työntää heidät ulos työelämästä – Tutkimusjohtaja: "Suomi on työllisyydessä on-off-yhteiskunta"

Analyysi: Eläkeputken loppu häämöttää – Hallitus teettää likaisen työn järjestöpomoilla

Lue seuraavaksi