1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunnanjohtaja tyynenä koululakkautusten jäämisestä pois Säkylän säästölistalta: "Ei suurta pulmaa tai katastrofia"

Esitys kouluverkon tiivistämisestä eli käytännössä joidenkin koulujen lakkauttaminen sai Säkylässä aikaan ärhäkkää vastustusta.

Säkylä
Koululainen kirjoittaa.
Kouluverkkoon ei Säkylässä kajota näillä näkymin ainakaan ensi vuonna. Kuvituskuva. Jyrki Lyytikkä / Yle

Säkylässä kouluverkko pysyy näillä näkymin ennallaan ensi vuonna.

Perusopetusta vuosiluokille 1-6 annetaan tällä hetkellä Huovinrinteen, Isosäkylän, Kepolan ja Lallin kouluissa.

Kouluverkon tiivistys herätti kunnassa voimakasta vastarintaa. Alasatakunta-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime viikolla, että valtuutettujen tapaamisessa koulut päätettiin jättää ainakin toistaiseksi rauhaan.

Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää uskoo, että tilanteesta selvitään ilman suurta talouskolhua. Kouluverkon tiivistyksellä olisi saatu eri vaihtoehdoilla 110–230 000 euron säästöt.

– En näe tässä suurta pulmaa tai katastrofia. Näin demokratia toimii ja tämä osa jää pois talousrviolaskelmista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ilman koulujen lakkautusta ensi vuoden talousarvio jää alijäämäiseks, mutta ei mitenkään pahasti, kunnanjohtaja Mäenpää arvioi.

Kouluverkon tiivistyksestä Säkylässä luovutaan tällä erää, mutta todennäköisesti asia nousee poliitikkojen pohdittavaksi uudestaan lähivuosina.

– Kyllä näinkin voi ajatella. Jonkin verran julkisuudessakin luottamushenkilöt ovat kantaa ottaneet, että jos sama suunta jatkuu ja lasten määrä vähenee, on selvää, että jossain vaiheessa asia nousee uudelleen esille.

"Tulevaisuuteen voi katsoa luottavaisesti"

Säkylän tavoitteena on nipistää menoja ensi vuonna edelleen viisi prosenttia eli noin kaksi miljoonaa euroa. Kunnanhallitus käsittelee talousarviota ja kouluverkkoselvityksen jatkoa tänään maanantaina.

Kunnanjohtaja Mäenpää luonnehtii Säkylän taloudellista tilaa korona-aikana muiden kuntien tapaan tiukaksi ja niukaksi, mutta kuitenkin niin, että tulevaisuuteen voi katsoa luottavaisesti.

– Ainakin tuntuu siltä, että koronan vaikutukset ovat Säkylässä vähäisemmät kuin kunnissa keskimäärin, mutta lopputulosta ei toki vielä tiedetä, kun pandemia on edelleen menossa.

Lue seuraavaksi