1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Yle seurasi hetki hetkeltä pormestari Jan Vapaavuoren infon Helsingin koronatilanteesta: "Tarvittaessa tehdään koulukohtaisia päätöksiä siirtymisessä etäopetukseen"

HUSin mukaan leviämisvaihe lähenee pääkaupunkiseudulla. Kiihtymisvaiheessa alue on jo.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää infon koronavirustilanteesta. Toimittajana Tero Valtanen.
  • Helsinki täyttää jo useita leviämisvaiheen kriteereistä, mutta esimerkiksi terveydenhoidon kapasiteetti on tällä hetkellä edelleen riittävä.
  • Perusopetuksen poikkeukselliset opetusjärjestelyt tehdään Helsingissä tapauskohtaisesti ja etäopetukseen siirtymistä pyritään välttämään.
  • Yli 15-vuotiaita suositellaan käyttämään maskia joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja toisen asteen oppilaitoksissa sekä matkalla koronatestiin. Yrityksiä suositellaan edellyttämään asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä.
  • Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti keskiviikkona infon koronavirustilanteeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Voit katsoa infon yllä olevalta videolta. Seurasimme sitä myös hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Pääkaupunkiseudulla koronatilanne on kiihtymisvaiheessa, ja HUSin mukaan leviämisvaihekaan ei ole enää kaukana.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi omalla Twitter-tilillään tänään keskiviikkona, että maanantain ja tiistain aikana HUSin Diagnostiikkakeskuksessa tutkituista 5 554 näytteessä positiivisia oli 134 eli 2,4 prosenttia.

– Kuukausi sitten olimme vielä 0,3 prosentin tasolla. Epidemia on selvästi kiihtynyt ja tämä kahden prosentin ylitys on yksi valtioneuvoston asettamista leviämisvaiheen kriteereistä, sanoo Lehtonen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi eilisessä infotilaisuudessaan muun muassa, että yksityisiä elikeinoharjoittajia suositellaan jatkossa edellyttämään kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa ja ravintoloiden valvontaa tehostetaan.

Hetki hetkeltä -seuranta alla:

klo 17:24: Vapaavuoren info on päättynyt. Päätämme hetki hetkeltä seurannan tähän. Kiitos seurasta!

klo 17:22: Vapaavuoren mukaan Helsinki täyttää jo useita leviämisvaiheen kriteereistä.

klo 17:20: Syyslomalle lähtijöitä Vapaavuori kehottaa muistamaan kaikki koronaohjeistukset ja seuraamaan tiedotteita mahdollisten uuden rajoitusten varalta.

klo 17:19: Helsingin kaupungin Työterveyshenkilöstön yksikössä on todettu koronavirustartuntoja kuudella työntekijällä. Työterveys Helsinki siirtää nyt lähivastaanottoaikoja etävastaanottoajoiksi. Työterveysasemalla on Vapaavuoren mukaan edelleen turvallista asioida.

klo 17:16: Perusopetuksen poikkeukselliset opetusjärjestelyt tehdään tapauskohtaisesti altistustapahtumien yhteydessä. Vapaavuoren mukaan etäopetukseen siirtymistä pyritään välttämään.

klo 17:14: Yli 15-vuotiaita suositellaan käyttämään maskia joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja toisen asteen oppilaitoksissa sekä matkalla koronatestiin. Yrityksiä suositellaan edellyttämään asiakkailtaan kasvomaskin käyttämistä. Vapaavuori kehottaa kaikkia käyttämään maskia kaikissa julkisissa tiloissa.

klo 17:12: Ikään liittyvien riskiryhmien pitää olla erityisen varovaisia, mutta mekaanisia ikään liittyviä rajoituksia ei Vapaavuoren mukaan tällä hetkellä ole voimassa. Palvelutalossa asuvaa sukulaista saa tavata, mutta ensisijaisesti suositellaan ulkovierailuja.

klo 17:11: Ravintoloiden on siirryttävä rajoitettuihin aukioloaikoihin. Pääkaupunkiseudulla siirrytään myös malliin, jossa yksittäisten ravintoloiden toimintaa voidaan rajoittaa. Päätöksen tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

klo 17:09: Julkisten tilojen ja kokoontumisten osalta tilaisuuksien osallistujamäärällä ei Vapaavuoren mukaan ole tällä hetkellä ylärajaa, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa. Yksityistilaisuuksien järjestämisessä suositellaan erityistä varovaisuutta ja ohjeistetaan suosimaan ulkotiloja. Merkittävä osa tartuntatapauksista on liittynyt yksityisjuhliin.

klo 17:05: Helsingissä ilmaantuvuusluku on Vapaavuoren mukaan 89, sairaalahoidossa on 8 henkeä ja terveydenhoidon kapasiteetti on tällä hetkellä riittävä. Koronavirustestejä valmistuu helsinkiläisille noin 1 700 päivässä.

klo 17:04: Samoja tartuntalukuja oli myös keväällä, mutta muutama asia on Vapaavuoren mukaan kuitenkin erilailla. Testejä tehdään nyt enemmän kuin keväällä ja sairaalahoidossa on merkittävästi vähemmän ihmisiä kuin keväällä.

klo 17:02: Vapaavuori aloittaa muistuttamalla, että tauti leviää nyt nopeasti. Viimeistään nyt pitää ottaa kaikki ohjeet vakavasti. Elämme Helsingissä vahvasti epidemian kiihtymisvaihetta.

****klo 17:00:****Tervetuloa seuraamaan hetki hetkeltä Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren infoa koronavirustilanteesta.

Muitakin leviämiskriteereitä

HUSin Lasse Lehtosen mukaan leviämisvaiheen kriteereissä on vielä muitakin kohtia kuin positiivisten näytteiden osuus, kuten esimerkiksi sairaalahoidon tarpeen merkittävä kasvu. Osa muistakin kriteereistä on kuitenkin hänen mukaansa jo lähellä täyttymistä.

– Meillä on ollut vaikeuksia jäljittää tartuntoja, tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti ja nyt tämä positiivistenkin osuus testatuista ylittää tuon rajan. Kyllähän tämä kieltämättä aika huolestuttavaa on.

Lehtonen muistuttaa, että tilastot päivittyvät viiveellä ja nämä luvut kertovat tartunnoista, jotka ovat käytännössä tapahtuneet muutama päivä sitten. Hänen mukaan todennäköisesti luvut tulevat tästä vielä nousemaan.

– Ja tulevat nousemaan niin kauan, kunnes on sellaisia rajoitustoimenpiteitä, jotka rajoittavat viruksen leviämistä. Maailmalta saatu kokemus on, että epidemia ei oikein missään pysähdy itsestään. Tarvitaan aktiivisia toimia sekä väestöltä että terveysviranomaisilta, jotta tartuntalähteitä saataisiin karsituksi.

Lue myös:

Ministeri Kiuru: Koronan kiihtymisvaihe uhkaa useimpia maakuntia, alueiden on tehtävä kaikki mahdollinen

Uusimmat tiedot koronatilanteesta