1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintolarajoitukset tulivat voimaan – katso tallenne Turun illasta yökerhossa, ruokaravintolassa ja jokirannan ravintolakadulla

Muun muassa Varsinais-Suomessa lisää rajoituksia on tulossa ensi viikolla.

Ravintoloiden rajoitukset muuttuvat - katso, miltä meno näytti turkulaisessa yökerhossa ja ruokaravintoloissa
Ravintoloiden rajoitukset muuttuvat - katso, miltä meno näytti turkulaisessa yökerhossa ja ruokaravintoloissa

Ravintoloita koskevat aukiolorajoitukset ovat tulleet voimaan. Tartuntatautilain nojalla 30.9. annetun asetuksen mukaiset rajoitukset tulivat voimaan 7.–8.10. välisenä yönä. Anniskelu loppuu kello 24 ja ravintoloiden on sulkeuduttava kello yksi yöllä. Lisäksi muun muassa Varsinais-Suomessa tulee voimaan lisää rajoituksia ensi viikolla.

Tämä tuo lisähaasteita muun muassa yökerhoille, joista moni on ilmoittanut sulkevansa ovensa.

Turkulaisissa ravintoloissa koronaan suhtaudutaan todella vakavasti. Esimerkiksi Panimoravintola Koulun tiloissa Turun keskustassa henkilökunta käyttää kasvomaskeja, joita ravintolapäällikkö Mika Lattu on tuonut työntekijöille. Salissa työskentelevät käyttävät niitä tästä päivästä eteenpäin.

Juhlan aiheet vetävät ulos syömään

Ihmisiä on arki-iltana liikkeellä keskustassa melko vähän. Kuitenkin moni heistä kertoo toimittajalle olleensa ulkona syömässä. Nuori neiti kertoo käyneensä juhlimassa syntymäpäiviä ja pariskunta kertoo juhlistaneensa seurustelemisensa 40-vuotispäivää ravintola Rosterissa.

Kristiinankadun monissa seurusteluravintoloissa näyttää viihtyvän ihmisiä kynttilöiden valossa.

Leppeä syysilta mahdollistaa istuskelemisen myös ravintoloiden terasseilla. Aurajokirannassa Tintå-ravintolan ulkopöydässä viinilasillisella istuva rouva sanoo ottavansa koronan kaikessa huomioon.

– Emme ole käyneet pitkään aikaan ravintolassa. Ja tässäkin istumme ulkona, jotta voimme olla kaukana toisista, hän sanoo.

Ravintola Smörin ravintoloitsija Janne Juvonen on iloinen, että omassa ravintolassa on asiakkaita ja puheensorinaa. Huoli tulevasta on silti olemassa.

– Asiakasmäärien tiputtaminen tuottaa hankaluuksia, hän sanoo.

Juvonen toivoo, että ihmiset oppisivat käymään ulkona syömässä myös arkisin, kun ravintoloissa on väljempää.

– Juhlaa arkeen! hän kehottaa.

Yökerho on monen opiskelijan olohuone

Kahta yökerhoa Turun keskustassa pyörittävä Pekka Savolainen tilasi kahteen yökerhoonsa nano-käsittelyn eli pinnoitteen, jonka päälle bakteerit ja virukset kuolevat heti. Pinnoite on voimissaan vuoden verran. Pekka Savolainen kertoi suorassa lähetyksessä, että myös ilmanvaihtoon on kiinnitetty huomiota.

Mikaela Savolainen muistutti, että ravintola on opiskelijakaupunki-Turussa monen nuoren kaupunkilaisen olohuone. Kävijät muodostavat usein yhteisön kantapaikan henkilökunnan kanssa. Hän ei usko, että ihmiset ryhtyisivät nyt käymään yökerhoissa aikaisemmin.

– Yhteiskunnassa asiat ja aikataulut ovat muuttuneet. Se on minusta aika kaukainen toive, hän sanoo.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 9.10. kello 23.