1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjälle matkustaminen

Suomalaiset voivat matkustaa jatkossa kaikkialle Venäjällä sähköisellä viisumilla – hinnaksi reilut 30 euroa

Uudistus tulee voimaan vuoden 2021 alusta. Aiemmin viisumi oli ilmainen, mutta sillä pystyi matkustamaan vain tietyillä alueilla.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Suomi on niiden 52 maan joukossa, joiden kansalaiset pääsevät jatkossa Venäjälle sähköisellä viisumilla. Asiaa koskevan asetuksen (siirryt toiseen palveluun) on allekirjoittanut pääministeri Mihail Mishustin.

Uudistus astuu voimaan vuoden 2021 alusta.

Aikaisemmin sähköisellä viisumilla pystyi matkustamaan vain tietyille Venäjän alueille. Nyt viisumilla pääsee kaikkialle Venäjällä, ja se on voimassa 16 päivän ajan aiemman kahdeksan päivän sijaan.

Maahantulo tapahtuu tiedotteen mukaan erityisvarusteltujen rajanylityspisteiden kautta. Vielä ei ole tarkempaa tietoa, mitä ne ovat. Aikaisemmin sähköisellä viisumilla ei pystynyt matkustamaan Venäjälle junalla.

Viisumia varten ei tarvitse olla kutsua, hotellivarausta tai muita dokumentteja. Hakemus tehdään netissä, ja viisumi maksaa 40 dollaria (noin 34 euroa). Alle 6-vuotiaille lapsille viisumi on ilmainen.

Aiemmin viisumi oli ilmainen kaikille, mutta sillä pystyi matkustamaan vain tietyillä alueilla.

Venäjä otti sähköiset viisumit käyttöön vuonna 2017. Aluksi viisumilla pääsi Venäjän Kauko-Itään, sitten Kaliningradin alueelle, ja lokakuusta 2019 alkaen myös Pietariin ja Leningradin alueelle.