Elokapina sai nimensä naiselta, joka ei ole edes mukana liikkeessä – alkuperäinen nimi oli eläköityneestä äidinkielenopettajasta liian vaikea

Ulla Vaarnamo ehdotti Extinction Rebellion -liikkeelle suomenkielistä nimeä.

Ulla Vaarnamo kannattaa Elokapinan tavoitteita. – Ilmastohätätila on totta, mutta se menee ohi koronan ja Trumpin keskellä. Ikään kuin unohtuu, mikä on pääasia, Vaarnamo sanoo. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Isoa muutosta Suomen ilmastotoimiin vaativan Elokapina-liikkeen nimeen on viime aikoina ollut vaikea olla törmäämättä julkisuudessa. Viikko sitten lauantaina Helsingissä järjestetyn mielenilmauksen yhteydessä poliisi päätyi sumuttamaan liikenteen katkaisseita mielenosoittajia OC-sumutteella.

Mutta miten Isossa-Britanniassa vuonna 2016 perustetun, maailmanlaajuiseksi levinneen Extinction Rebellion (lyhenne XR, suomeksi sukupuuttokapina) -liikkeen nimeksi valikoitui Suomessa Elokapina? Vastaus on yllättävä, sillä nimen keksijä ei itse ole edes mukana liikkeessä.

Joensuulainen kirjailija ja eläkkeellä oleva äidinkielenopettaja Ulla Vaarnamo on ollut pitkään kiinnostunut ympäristöaktivismista. Hän on esimerkiksi Greenpeacen kuukausilahjoittaja ja ollut mukana pohjoiskarjalaisen, muun muassa liiallista kulutusta vastustavan Kohtuus Vaarassa -liikkeen toiminnassa.

Keväällä 2019 Vaarnamo osallistui kotikaupungissaan ilmastotilaisuuteen, jossa esiteltiin myös marraskuussa 2018 perustetun Extinction Rebellion Finlandin toimintaa. Äidinkielenopettajaa liikkeen nimi ärsytti.

– Se on kamalan vaikea sanoa. Mietin sanoja elämä, elo ja kapina. Se vaan tuli, Vaarnamo muistelee.

T-paidastakin sen huomaa. Ulla Vaarnamo on pohjoiskarjalaisen Kohtuus Vaarassa -liikkeen aktiivi. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Idea herätti tuoreeltaan myös ihmetystä. Joku tilaisuudessa kyseenalaisti, miksi liikkeen nimi pitäisi suomentaa.

– Eikös me suomalaiset muutenkin olla vähän erilaisia, ja suomen kieli on hyvin erilainen kuin englanti. Kyllä Elokapina enemmän kertoo kuin hankala englanninkielinen nimi, Vaarnamo sanoo.

Vaarnamo yllättyi, kun nimi otettiin käyttöön

Vaarnamolle tuli myöhemmin yllätyksenä, että ehdotuksesta tuli lopulta liikkeen suomalaisen haaran nimi. Vaarnamon kanssa samassa tilaisuudessa ollut Elokapina-aktiivi, joensuulaislähtöinen Tuulia Reponen muistaa nimen syntyvaiheet.

– Elokapina kuulosti minusta hyvältä. Se nostaa positiivisesti esille minkä puolesta taistelemme eli elämän ja elonkirjon, Reponen sanoo.

Reponen vei ehdotuksen eteenpäin silloisten Extinction Rebellion Finland -liikkeen aktiivien keskuuteen. Joitakin mietitytti kapina-sanan mielleyhtymät aseellisiin kansannousuihin.

Esiin nousi kuitenkin ajatus, että liike voi määritellä uudelleen, mitä kapina tarkoittaa.

– Ei tarvitse juuttua historiallisiin mielikuviin, vaan kyseessä on rauhanomainen ja väkivallaton kapina elämän puolesta, Tuulia Reponen pohtii.

Kun keneltäkään ei tullut parempaa ideaa, Elokapinasta tuli Extinction Rebellionin suomalaisen, autonomisen haaran nimi.

Joensuulaislähtöinen Tuulia Reponen muutti tänä syksynä Helsinkiin. Yhteiskuntamaantieteen tohtorikoulutettava oli yksi niistä, joka vietiin putkaan viime lauantain mielenosoituksessa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Extinction Rebellion kulkee nimenä Elokapinan mukana. Näin ihmiset tunnistavat, että kyse on samasta globaalista liikkeestä.

Suomessa Elokapina vaatii (siirryt toiseen palveluun), että hallitus julistaisi Suomeen ilmastohätätilan. Ilmastotoimien pitäisi olla ryhmän mielestä selvästi nykyistä kunnianhimoisempia, ja Suomi pitäisi saada hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Kirjailija ja eläkkeellä oleva äidinkielenopettaja Ulla Vaarnamo seuraa Elokapinaa ja suhtautuu sen toimintatapoihin myönteisesti. Mutta miksi liike ei tempaissut ympäristöaktivistia mukaansa?

– Täytyy antaa nuorille mahdollisuus. Ehkä jos Joensuussa olisi joku isompi tapahtuma, niin voisin lähteäkin.

Voit keskustella aiheesta 11. lokakuuta kello 23 saakka.

Korjaus 10.10. kello 13.00: Jutun viimeisen kuvan kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että kuvassa esiintyvä Tuulia Reponen olisi ympäristömaantieteen tohtorikoulutettava. Oikea titteli on yhteiskuntamaantieteen tohtorikoulutettava.

Tarkennus 12.10. klo 12.26: Vaarnamo on Greenpeacen kuukausilahjoittaja. Jutussa luki aluksi "jäsen".

Lue myös: