Suomen ortodoksisen kirkon metropoliitat Arseni ja Elia: emme vaadi arkkipiispa Leon eroa emmekä houkuttele häntä eläkkeelle – syyttävät mediaa vääristelystä

Ortodoksipiispojen väleistä on keskusteltu tällä viikolla patriarkka Bartolomeoksen johdolla Istanbulissa.

Arkkipiispa Leon ja Suomen ortodoksisen kirkon muiden piispojen välejä on selvitelty tällä viikolla Istanbulissa. Kuva: Pekka Koli / Yle

Suomen ortodoksisen kirkon Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni sekä Oulun metropoliitta Elia kertovat piispojen tämänviikkoisen matkan Turkin Istanbuliin olleen onnistunut.

Kirkon piispainkokouksen matkalla on selvitetty Arsenin, Elian ja arkkipiispa Leon välejä. Patriarkka Bartolomeos pyysi piispat paikalle selvittämään tilannetta.

Tänään keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan paikan päällä on rakennettu kadotettua yhteisymmärrystä ortodoksisen kirkon toimessa olevien piispojen välillä.

Metropoliittojen mukaan työ on perustunut vuoropuheluun ja luottamuksen rakentamiseen sekä vahvistanut ymmärrystä siitä, että "yhteinen hyvä saavutetaan parhaiten yhdistämällä kaikkien kirkkomme esipaimenten voimat ja vahvuudet".

Arsenin ja Elian mielestä Suomen Kuvalehden artikkeli antoi tilanteesta väärän kuvan

Arseni ja Elia irtisanoutuvat tiedotteessa Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun) 2. lokakuuta julkaistusta jutusta.

Metropoliittojen mielestä juttu antaa virheellisen kuvan siitä, että kaksikko olisi vaatimassa arkkipiispa Leon eroa. Arseni ja Elia eivät Suomen Kuvalehden mukaan antaneet juttuun kommentteja lehden pyynnöistä huolimatta.

Arseni ja Elia toteavat myös, etteivät he ole valmistautuneet ehdottamaan ekumeeniselle patriarkka Bartolomeokselle toimia, joilla arkkipiispa Leo voitaisiin houkutella eläkkeelle.

Metropoliitat Arseni ja Elia toteavat tiedotteessaan myös, että he eivät muodosta arkkipiispaa vastustavaa leiriä. He eivät myöskään vastusta apulaispiispan vaalin toimittamista, kun sen valmistelu tapahtuu oikeassa järjestyksessä.

Suomen ortodoksinen kirkko kertoi eilen, että Turkin Istanbulissa koolla ollut piispainkokous esittää kirkolle apulaispiispan valintaa.

Apulaispiispan vaalia ehdotetaan marraskuussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle. Kirkolliskokous puolestaan voi ehdottaa sopivia henkilöitä piispainkokoukselle.

Juttua muokattu 9.10. klo 13.04: Jutussa luki alun perin, että "Arseni ja Elia eivät ole tiedotteen mukaan itse antaneet asiasta kommentteja Suomen Kuvalehdelle.” Lause muutettu muotoon "Arseni ja Elia eivät Suomen Kuvalehden mukaan antaneet juttuun kommentteja lehden pyynnöistä huolimatta".

Lue myös: