Hyppää sisältöön

Mirja Kononen ja Aimo Mattila kiersivät asuntoautolla Manner-Suomen kunnat ja pussasivat kirkkojen portailla – ensi vuonna matka jatkuu saaristoon

Mirja Konosen ja Aimo Mattilan piti kiertää ensin vain Suomen ulkorajat, mutta koronavuonna he vierailivat lähes 300 kunnassa.

Mirja Kononen ja Aimo Mattila ajoivat viikonloppuisin ja kolmen viikon kesäloman aikana yhteensä yli 18 000 kilometriä kierrellessään Manner-Suomen kunnissa. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Suomalaisten luovimmat ja pähkähulluimmat ideat syntyvät usein saunan lauteilla.

Näin kävi myös keskisuomalaisille Mirja Konoselle ja Aimo Mattilalle.

Intohimoiset saunojat ja uimarit istuivat saunassa vappuaattona, kun Aimo empi vähän ja mietti, kehtaisiko edes sanoa ääneen ideaansa. Avopuolison rohkaistessa se oli kakistettava ulos.

– Aimo kysäisi, että kierrettäisiinkö kaikki Manner-Suomen kunnat. Minä sanoin siltä istumalta, että ilman muuta ja kättä päälle, Mirja Kononen muistelee vappuista saunareissua.

Pariskunta laittoi heti toimeksi: vappuna tulostettiin karttoja ja kuntaluettelo, ja seuraavana päivänä kiertue alkoi jo kotiseudulta.

Haastatteluhetkellä syyskuun lopulla vierailematta on enää pikkuinen Soinin kunta Etelä-Pohjanmaalla.

Vappuaattona tehdylle kättä päälle -lupaukselle oli toki olemassa pienet pohjat, sillä jo tammikuussa pariskunta oli päättänyt kiertää asuntoautolla Suomen ulkorajat niin läheltä rajaa, kuin mitä pystyy ajamaan.

Perjantaiaamulla 25. syyskuuta kuntakiertäjien kartta räiskyi punaista. Vain Soinin kunta oli tuossa vaiheessa enää valkoisena. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Pääasiassa asfaltoiduilla sivuteillä

Mirja Kononen ja Aimo Mattila reissasivat pitkin poikin Suomea joka toinen viikonloppu. Syyskuussa molemmat pitivät kolmen viikon loman, joka vierähtikin autoillessa paikkakunnalta toiselle.

Kun tavoite oli viimeistä kuntaa vaille valmis, asuntoauton mittarissa komeili jo 18 000 kilometriä.

– Ajoimme monentasoisia teitä, pääasiassa pieniä asfalttiteitä. Välttelimme koko ajan pääteitä. Ulkorajoilla oli paljon myös hiekkateitä, varsinkin Itä-Suomessa, Aimo Mattila kertoo.

Korona-aikana ihmiset pelästyvät punaisia karttoja, mutta Mirja Konoselle ja Aimo Mattilalle punaisella kartalla oli aivan toisenlainen viesti: mitä punaisempi kartta, sitä suurempi osa kunnista oli käytynä.

Punakynä sai aina illan päätteeksi kyytiä, kun Aimo Mattila väritteli ne kunnat, joissa oli päivän mittaan vierailtu.

– Tämä kartta taitaa päätyä meidän tuvan seinälle itse tehtyihin kehyksiin, Mirja Kononen suunnittelee.

Mirja Kononen ja Aimo Mattila ovat myös ahkeria ulkomaanmatkailijoita. Tuttujen turistirantojen sijasta he ovat etsineet kartoilta erikoisia kohteita, joihin ei turistimatkoja järjestetä.

– Varmaan jollakin tapaa tämä kuntakierros korvaa nyt pitkää ulkomaanmatkaa.

Kuntakiertäjät Mirja Kononen ja Aimo Mattila tykkäävät perinteisestä paperikartasta. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Joka kirkon ovella pusu palkaksi

Kirjaa kunnista pidettiin myös tabletilla. Pariskunta etsi paikkakunnasta perustietoja, kuten esimerkiksi asukasluvun, ja kirjasi mielenkiintoisia havaintojaan kunnasta.

Jokaiselta kuntavierailultaan Kononen ja Mattila tallettivat myös paikkakunnan maamerkin eli kirkosta otetun kuvan.

Kunnan merkitsemiseen käydyksi ei nimittäin riittänyt se, että käytiin vain kunnan rajojen sisäpuolella, vaan pariskunta vieraili joka kunnassa nimenomaan kirkon rappusilla.

Korona-aikana monen kirkon ovet olivat kiinni.

– Ajoimme kirkon pihaan ja Mirja otti valokuvan. Kävelimme pääovelle, laskimme kolme, kaksi, yksi, nolla ja läpsäisimme kädellä kirkon ovea ja annoimme toisillemme vielä pusun päälle, Aimo Mattila selittää.

Kävelimme pääovelle, laskimme kolme, kaksi, yksi, nolla ja läpsäisimme kädellä kirkon ovea ja annoimme toisillemme vielä pusun päälle.

Aimo Mattila

Matka taittui yöpuvuissakin

Vaikka pariskunnan reissut olivat etukäteen suunniteltuja ja ne toistivat osittain samaa kaavaa, molemmat olivat valmiita myös muuttamaan suunnitelmia ja toimimaan hetken päähänpistosta.

Näin kävi muun muassa Taivalkoskella. Pariskunta oli vieraillut iltasella Pudasjärven kirkon rappusilla ja oli jo ryhtymässä unten maille.

– Kun uni ei tullut, lähdimme jatkamaan matkaa kohti Taivalkoskea. Ajoimme Taivalkosken kirkon pihaan ja yöpukeissa kävimme kuittaamassa paikkakunnan kirkon, Aimo Mattila jatkaa.

Kun paljon ajetaan, auton eteen ehtii hypätä pienempiä ja vähän isompia eläimiä! Kuva: Mirja Kononen

Ei poroja vaan karhu!

Matkalla piti joskus hieraista silmiäkin ja kaivaa nopeasti kamera esiin. Näin kävi Lemmenjoen tienoilla.

Konosen ja Mattilan piti yöpyä Levin huipulla, mutta matka jatkui, kun unta piti jälleen odotella.

– Ajelimme Pokan ja Lemmenjoen välillä, kun ensin arvelimme, että tiellä on poroja. Hiljensin vauhtia ja karhuhan siinä juoksi edessämme. Se eteni auton valoissa vielä noin 300 metriä, ennen kuin hyppäsi metsään. Aikaa riitti kuvienkin ottamiseen, Aimo Mattila kertoo.

Mirja Kononen toteaa, että paikallisetkin ihmettelivät karhun näkemistä, sillä tämä metsien kuningas on paljon yleisempi näky Itä-Suomessa ja Kainuussa kuin Lapissa.

Hailuoto ja Ahvenanmaa ensi kesään

Mirja Kononen ja Aimo Mattila selvittivät jo ennen reissuvuotta, että Suomessa on 310 kuntaa (siirryt toiseen palveluun). Näistä 16 on Ahvenanmaan ja 294 Manner-Suomen kuntia.

Kuntakiertäjät ottivat määrittelyssä oman pienen vapautensa, sillä he jättivät vielä käymättä Hailuodossa.

Vaikka Hailuodon kunta sijaitsee Perämeren suurimmalla saarella, Oulun edustalla, se lasketaan virallisesti Manner-Suomen kuntiin.

– Ensi kesänä ovat sitten vuorossa nämä saaristoissa sijaitsevat kunnat eli Ahvenanmaa ja Hailuoto, jossa haluamme viipyä vähän pidempään.

Soinissa juhlallinen vastaanotto

Sen sijaan Soinin kunta oli jäädä vahingossa käymättä.

– Olimme jo keväällä kiertelemässä kuntia Alajärven suunnalla. Kun Aimo vähän myöhemmin väritteli karttaa, jäimme ihmettelemään, että mikä valkoinen läikkä siellä loistaa, Mirja Kononen muistelee.

Tuolloin sovittiin, että tämän vuoden reissu päätetään Soinin kuntaan.

Kummallakaan ei ollut etukäteen tietoa Soinista, ja kesän mittaan väristyskarttaa esitellessä he huomasivat, että tämä pieni pohjalaiskunta oli jäänyt vieraaksi monelle heidän tuttavalleenkin.

– Soitin kunnanjohtajalle, josko hän ehtisi esitellä meille kuntaansa. Hänhän lupasi keittää meille kahvit ja saamme vielä Soinin kirkkoherran esittelemään kirkkoakin, Mirja Kononen kertoo syyskuisena perjantaina, kun matkaa viimeiselle paikkakunnalle on enää 30 kilometriä.

Tarina ei kerro, kehtasiko tämä muutama vuosi sitten toisensa kohdannut pariskunta vaihtaa suudelmat myös Soinin kirkon pääovella, kun yleisöäkin oli paikalla.

Kuntakiertäjät yöpyivät kierroksellaan 34 yötä asuntoautossaan. Tästä määrästä 29 yötä sujui niin sanotusti "puskassa" ja viisi yötä camping-alueilla. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Matka taittui jutellen

Juttukaveriksi 18 000 kilometrin automatkoilla riitti puoliso – radion he pitivät kiinni koko matkan ajan.

– Tykkäämme jutella keskenämme ja katsella maisemia.

Ainut ulkopuolinen, joka pääsi asuntoautossa ääneen, oli laulaja Juha-Tapio kappaleellaan “Minä rakastan sinua”.

– Sitä kuunneltiin joskus kerran, joskus kymmenen kertaa päivässä, Mirja Kononen tunnustaa.

Asuntoautossa kulkivat myös maastopyörät, joten kuntakierrokset eivät menneet pelkäksi autossa istumiseksi.

– Reissupäivinä otimme myös pienet päiväunet ja herkuttelimme suklaalla, jota taisi kulua koko levyllinen joka kerta, kun suklaalevy avattiin, kuntakiertäjät kertaavat reissun paheita ja hyveitä.

Suomen ja maailman menossa pariskunta pysyi kiinni katsomalla illan päätteeksi uutislähetyksen tabletilta.

Soinista kuntakiertäjien matka päätyi kotiin Uuraisille.

– Ensimmäisenä täytyy lämmittää sauna, Aimo Mattila tuumaa. Lyötiinkö saunan lauteilla jälleen kättä päälle, se jää nähtäväksi.