1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Hankasalmen, Konneveden ja Laukaan seurakunnat neuvottelevat yhdistymisestä

Taustalla on Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin suositus.

Kuva: Yle

Tuomiokapituli on suositellut Hankasalmen ja Konneveden seurakunnille liitosneuvotteluiden aloittamista joko Äänekosken tai Laukaan seurakunnan kanssa taloudellisten syiden vuoksi. Tuomiokapituli on pyytänyt seurakuntia selvittämään, riittävätkö rahat jatkossa toimia itsenäisinä ja turvata omilla alueillaan kirkon työ.

Neuvottelut mahdollisesta liitoksesta on tällä viikolla aloitettu Laukaan seurakunnan kanssa. Laukaan seurakunnan kirkkoherra Harri Romarin mukaan neuvottelupöytään käytiin avoimin mielin, vaikka selvitettäviä yksityiskohtia on paljon.

– Neuvottelut aloitettiin tuomiokapitulin aloitteesta. Tuomiokapituli kysyi jo ennen neuvotteluja, kannatammeko Laukaan seurakunnassa seurakuntayhtymää vai yhden seurakunnan mallia. Näistä vaihtoehdoista se on yhden seurakunnan malli, sanoo Romar.

Konneveden seurakunnan hallintosihteeri Mari Väisäsen mukaan mielet ovat avoimet myös Konnevedellä, vaikka talouden realiteetit ovat tiedossa.

– Kuuntelemme jokaisen seurakunnan ajatuksia tulevaisuudesta siitä, millainen meidän yhteistyömme voisi olla ja mitä vaihtoehtoja meillä on. Seurakuntalaisissa ja varmasti myös luottamushenkilöissä ollaan sekä puolesta että vastaan, mutta taloudellinen tilanne on sellainen, että se painaa vaakakupissa aika paljon, Väisänen sanoo.

Seurakunnat jatkavat neuvotteluja lokakuun loppupuolella. Seurakuntalaisille tilanteesta järjestetään keskustelutilaisuuksia marraskuussa.

Tuomiokapituli odottaa kirkkovaltuustojen päätöksiä mahdollisesta yhdistymisestä ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Mikäli yhdistymiseen päädytään, aikataulu on kireä, sillä tuomiokapitulin mielestä etenkin Konneveden osalta rakenneuudistus on tarpeellinen jo vuoden 2022 alusta lähtien.