1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maailman päästöleikkaukset

EU-parlamentti asettumassa päästövähennystavoitteen kiristämisen kannalle – suomalaismepeistä melkein kaikki tiukennuksen kannalla

Lähes kaikki suomalaismepit äänestivät 60 prosentin päästövähennystavoitteen puolesta.

Maailman päästöleikkaukset
Liikenneruuhkaa kaupungissa.
60 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä tarkoittaa aiempaa tiukempaa tavoitetta. Esimerkiksi liikenteen päästöjä on tulevaisuudessa leikattava merkittävästi.Esko Jämsä / AOP

Euroopan parlamentti on asettumassa 60 prosentin taakse vuoden 2030 päästövähennystavoitteeksi.

Päästövähennystavoitteesta äänestettiin osana muutosesityksiä, kun parlamentti on muodostamassa kantaansa EU:n ilmastolakiin. Parlamentin kanta kokonaisuudessaan ilmastolakiin selviää torstaiaamuna, kun keskiviikon äänestystulokset julkistetaan.

60 prosentin päästövähennys verrattuna vuoden 1990 tasoon on aiempaa tiukempi tavoite.

Kyseessä on vasta parlamentin kanta, ja EU:n lopullinen päästövähennystavoite riippuu vielä ilmastolain jatkoneuvotteluista. Ilmastolakiin lukeutuu toki monia muitakin asioita kuin vain päästövähennystavoite.

Komissio on ehdottanut EU:n päästövähennystavoitteeksi ainakin 55 prosenttia. Sekavuutta ja kritiikkiä on kuitenkin herättänyt laskentatavan muutos eli se, että uudessa tavoitteessa komissio laskee mukaan hiilinielujen vaikutuksen.

Parlamentin kannanmuodostuksen jälkeen ilmastolaki etenee EU:n yhteisiin neuvotteluihin, joissa laille pyritään löytämään sellainen muotoilu, joka miellyttää sekä EU-parlamenttia että jäsenmaita edustavaa neuvostoa.

Äänet jakautuivat

Muutosesitysäänestyksessä 60 prosentin tavoite jakoi parlamenttia jyrkästi. Sen puolesta äänesti 352 europarlamentaarikkoa ja sitä vastaan 326. Tyhjää äänesti 18.

Suomalaismepeistä lähes kaikki äänestivät 60 prosentin puolesta. Ainoastaan perussuomalaisten mepit äänestivät sitä vastaan.

Jos 60 prosentin tavoitteen sisältävä ilmastolakikanta hyväksytään kokonaisuudessa, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) aikoo ehdottaa hallitukselle, että Suomi asettuisi tukemaan 60 prosentin päästövähennystavoitetta EU:ssa.

Keskustelu ilmastoasioista jatkuu niin ympäristöministerien kuin EU-maiden johtajienkin kesken.

Mikkonen sanoo, että aika moni muukin EU-maa on jo ilmoittanut kannakseen vähintään 55 prosentin tavoitteen vuodelle 2030.

Hän muistuttaa, että tavoitteen kiristäminen on perusteltua, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet halutaan saavuttaa.

Lue seuraavaksi