1. yle.fi
  2. Uutiset

STM:n strategiajohtaja: "Epidemian toinen vaihe on Suomessa käynnissä" – koronatapausten määrä noussut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana

Uusia koronatapauksia on tänään raportoitu 296.

koronavirus
STM:n korona-tilannekatsaus - myös alueelliset torjuntatoimet esillä
STM:n korona-tilannekatsaus - myös alueelliset torjuntatoimet esillä
  • Koronatapausten määrä on kasvanut Suomessa merkittävästi
  • Sekä ilmaantuvuusluku että positiivisten näytteiden osuus testatuista ovat kasvaneet
  • Kuudessa sairaanhoitopiirissä ollaan nyt kiihtymisvaiheessa, Vaasan alue on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa
  • Sairaanhoitopiirit ovat laatineet omia ohjeistuksiaan alueellisesti sen mukaan, miten koronaepidemia kehittyy alueella. Täältä löydät oman alueesi koronasuositukset

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viimeisen kuukauden ajan, kertoo STM.

Mittareista sekä seitsemän että 14 vuorokauden ilmaantuvuudet sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat huolestuttavasti kasvaneet.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että syksyä ja talvea kohti virus voimistuu. Euroopassa tapausmäärät ovat kasvaneet monessa maassa. Tämä on Salmisen mukaan tapahtumassa myös Suomessa.

Salmisen mukaan uusia tapauksia on tänään torstaina raportoitu 296. Tällä hetkellä tehdään keskimäärin 10 000 koronatestiä päivässä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tatuntatapausten seitsemän päivän ilmaantuvuus on nyt ylittänyt kevään epidemiapiikin. Suora vertailu on kuitenkin vain osa totuutta, sillä kyse on myös siitä, kuinka suuri osa vähäoireisista tai oireettomista tartunnoista päätyy tilastoihin.

Mika Salminen kertookin, että juuri valmistuneiden vasta-ainetutkimusten perusteella keväällä tartuntoja on saattanut olla jopa viisinkertainen määrä tilastoituun verrattuna.

Tauti tunnetaan nyt aiempaa paremmin ja myös testausmääriä on kasvatettu, eli huomaamatta jää todennäköisesti vähemmän tartuntoja. Mutta kuinka paljon, siitä saadaan tietoa vasta myöhemmin kun syksyllä sairastetut tartunnat näkyvät tulevissa vasta-ainetesteissä.

Kuudella alueella tilanne heikentynyt

Tilanne on heikentynyt kuudella alueella: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueet ovat kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Salmisen mukaan tilanne alueilla voi nopeasti myös parantua, jos toimii tartutaan nopeasti.

– Yhä useampi alue on todennut olevansa kiihtymisvaiheessa. Se ei ole pysyvä olotila, mutta jos toimiin ei ryhdytä, näinkin voi käydä, sanoo Salminen.

Salminen kävi tiedotustilaisuudessa läpi alueiden tilanteita. Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan alueella tartuntojen lähde jää epäselväksi noin 80 prosentissa tapauksista, Pirkanmaalla noin 10 prosentissa.

Vaasan alue arvioi olevansa leviämisvaiheessa. Siellä tilanne on kehittynyt nopeasti, ja 99 prosenttia tartuntojen lähteistä jää epäselväksi.

– Tämä virus tarttuu kun ollaan lähekkäin, puhutaan kovaan ääneen tai lauletaan tai muuten käytetään ääntä. Kun siinä on nautintoaineiden käyttöä samaan aikaan, riskikäsitys laskee. Se on inhimillistä, mutta riski täytyy ymmärtää. Siitä on Suomessa ja maailmalla näyttöä, sanoo Salminen.

Laajemmat, koko Suomen liikkuvuuteen liittyvät rajoitustoimet tulevat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan kyseeseen, jos koko maassa siirryttäisiin leviämisvaiheeseen.

– Tällainen tilanne syntyisi silloin, jos leviämisvaiheeseen luokiteltuja sairaanhoitopiirejä tulee lisää, eikä kehitystä pystytä kääntämään toiseen suuntaan. Nythän me olemme nähneet yhden sairaanhoitopiirin, joka katsoo näin asian olevan. Riski on olemassa, että tätäkin joudutaan harkitsemaan, mutta ihan vielä ei siinä olla.

"Epidemian toinen vaihe on käynnissä"

Strategiajohtaja Voipio-Pulkin mukaan ilmaantuvuuden nousu ja positiivisten näytteiden osuus viittaavat siihen, että Suomessa ollaan epidemian toisessa vaiheessa.

– Epidemian toinen vaihe on Suomessa käynnissä, ja on ollut jonkin aikaa. Jäljitystyö on tällä hetkellä kuormittavaa ja toivon, että Koronavilkun käyttö lisääntyisi, sanoo Liisa-Maria Voipio Pulkki STM:stä.

STM:n tiedotteen mukaan eri puolilla Suomea raportoitiin viime viikolla yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja noin 10 prosenttia ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

Voipio-Pulkki kertoo, että esimerkiksi kouluissa altistuneita on paljon, mutta tartuntoja on vähän.

– Kun virusta liikkuu väestössä, se väistämättä siirtyy vanhempiin ikäryhmiin. Meidän on erityisesti kiinnitettävä ennakoivasti huomiota, että hoivakodeissa hygieniatoimien noudattaminen on kohdallaan. Toistaiseksi emme ole nähneet hoivakodeissa tartuntaketjuja emmekä altistumisiakaan kovin paljon, Voipio-Pulkki sanoo.

Sairaala- ja tehohoidon tarve on tällä hetkellä edellen pieni, mutta potilailla on Voipio-Pulkin mukaan samankaltainen profiili kuin viime keväänä, eli he ovat ikääntyneitä tai riskiryhmistä.

Keväällä käytiin paljon keskustelua siitä, riittävätkö maskit kaikkialle Suomeen. Siihen on nyt kehitetty seurantajärjestelmä, josta pystytään seuraaamaan tilannetta tarvikkeiden osalta, sanoo Tuija Kumpulainen STM:stä.

Alueelliset suositukset kerätty yhteen

THL on koonnut sivuilleen ajantasaista valtakunnallista tietoa sekä alueellisia suosituksia ja rajoituksia koronatilanteesta.

– Ohjeita tulee todella paljon, ja niitä voi olla vaikea hahmottaa omalla alueellaan. Oman alueen seurannasta on mielestäni paljon apua, sanoo osastopäällikkö Tuija Kumpulainen STM:stä.

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat laatineet omia ohjeistuksiaan alueellisesti sen mukaan miten koronaepidemia kehittyy alueella. Sairaanhoitopiirien sivuilta löytyy linkkejä myös kuntakohtaisiin rajoituksiin sekä suosituksiin, sillä osa kunnista on antanut tarkempia ohjeistuksia omalle alueelleen.

Linkit alueellisiin sivustoihin löytyvät THL:n sivustolta (siirryt toiseen palveluun) ja ne on koottu myös Ylen sivuille jutuksi.

Päivitetty 8.10. klo 16:29: Lisätty päivittäisiä koronatapauksia esittävä grafiikka, sitä selittävä kappale sekä THL:n tieto vasta-ainetestien tuloksesta keväältä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta - Päivittyvä artikkeli seuraa tapahtumia Suomessa ja ulkomailla

"Yritin aluksi seurata ohjeita, mutta sitten meni yli ymmärryksen", toteaa Tiina Karppinen – eikä moni muukaan tiedä, milloin maskeja pitäisi käyttää

Ravintolat tyrmistyivät aukioloaikojen uusista rajoituksista: "Alan omaan valvontaan ei luoteta yhtään, työttömyys lähtee nousuun"

"On pelottavaa, että viikon päästä voi olla taas työtön" – Joni Sarajärven kaltaiset vuokratyöntekijät ovat ensimmäisinä jonossa, kun yritykset karsivat työvoimaa

Lue seuraavaksi