1. yle.fi
  2. Uutiset

George Floydin murhasta syytetty poliisi on päässyt vapauteen miljoonan dollarin takuita vastaan

46-vuotias Floyd kuoli toukokuussa Minnesotan Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella maahan useiden minuuttien ajan.

George Floyd
Mielenosoittaja kantaa julistetta, jossa on piirros George Floydista ja sanat "I can't breathe" (en voi hengittää)
Floydin sanoista "I can't breathe" eli "En voi hengittää" on tullut yksi rasismin ja poliisiväkivallan vastaisten mielenosoitusten iskulauseista.Preston Ehrler / AOP

George Floydin murhasta syytetty poliisi Derek Chauvin on päässyt vapauteen takuita vastaan. Takuut ovat olleet miljoonan dollarin suuruiset.

Floyd, 46, kuoli toukokuussa Minnesotan Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi Chauvin painoi häntä polvella maahan. Tilanne kesti minuutteja. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään.

Chauvinia syytetään tahattomasta toisen asteen murhasta ja kuolemantuottamuksesta. Rikosnimikkeet vastaavassa Suomessa suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Derek Chauvin
Derek Chauvinia syytetään toisen asteen tahattomasta murhasta ja kuolemantuottamuksesta.AOP

Tilanteessa mukana ollutta kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta. Heidät kaikki on irtisanottu viroistaan.

Floydin kuolema aloitti laajat Black Lives Matter -protestit, jotka ovat jatkuneet Yhdysvalloissa toukokuusta lähtien ja levinneet eri puolille maailmaa.

Lue lisää:

Lehti: George Floydin kuolemasta syytteessä olevat poliisit syyttelevät toisiaan

Yhdysvalloissa syyttäjät haluavat George Floydin kuolemasta syytetyille poliiseille tiukemmat tuomiot teon julmuuden takia

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi