Hyppää sisältöön

Neljä 13-vuotiasta loukkaantui ulosajossa Vaasassa – Poliisi: "Tämä on tästä eteenpäin lastensuojelun asia"

Turman sattuessa autolla oli nopeutta arviolta 140 kilometriä tunnissa. Autossa ei ollut nuorten lisäksi muita.

Nuorten ajama auto tuhoutui täysin sytyttyään palamaan. Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasassa Pohjanmaalla neljä 13-vuotiasta on loukkaantunut ulosajossa, pelastuslaitos kertoo. Paloesimiehen mukaan yksi nuorista loukkaantui vakavammin ja kolme muuta lievemmin.

Kaikki neljä on viety sairaalaan. Autossa ei ollut muita.

Pohjanmaan poliisin mukaan tapausta tutkitaan muun muassa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Tapauksesta on ilmoitettu lastensuojeluviranomaisille ja lasten vanhemmille.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Pelastuslaitos: syynä ajoneuvon hallinnan menetys

Onnettomuus tapahtui valtatie 3:lla, lähellä Vaasan ABC:tä. Paloesimies Kai Sandelinin mukaan kaikki neljä onnettomuudessa osallisena ollutta pääsivät itse ulos autosta. Auto syttyi myöhemmin tuleen.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan ulosajon syynä oli ajoneuvon hallinnan menetys. Nopeutta autolla oli arviolta 140 kilometriä tunnissa turman sattuessa. Rajoitus onnettomuuspaikalla on 120 kilometriä tunnissa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen onnettomuudesta pian yhden jälkeen aamuyöllä. Tilanne oli ohi ja tie auki nopeasti hälytyksen jälkeen.

Pohjanmaan poliisi: alaikäisiä

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel muistuttaa, että kyseessä ovat alaikäiset henkilöt. Kaikki autossa ja onnettomuudessa olleet ovat alle 15-vuotiaita, siksi esimerkiksi loukkaantuneiden tilasta poliisi ei pysty eikä haluakaan kertoa.

– En pysty sitä kertomaan. He ovat sairaalassa. Nämä ovat potilastietoja, enkä niitä kommentoi julkisuuteen. Kaiken lisäksi on kyse alaikäisistä. Tämä on tästä eteenpäin enemmän lastensuojelun asia, Appel sanoo.

Appel ei myöskään tiedä kertoa, ovatko nuoret olleet alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisia.

Poliisin tapahtumakuvaus

Poliisin tapahtumakuvauksen mukaan Mustasaaressa poliisipartiota vastaan ajoi viime yönä puolen yön jälkeen henkilöauto, jonka epävarma eteneminen liikenteessä herätti partion huomion.

Partio kääntyi auton perään ja kytki pysäytysvalot päälle. Henkilöauto kääntyi Rantatieltä moottoritien liittymälle ja pysähtyi.

Kun poliisipartio nousi partioautosta tarkastaakseen kuka autolla oli liikenteessä, auto kiihdytti kovalla vauhdilla ja jatkoi moottoritietä kohti Vaasan keskustaa.

Partio lähti seuraamaan autoa ja näki sen kääntyvän liittymässä Tarhaanjantielle. Siinä kohtaa partio menetti hetkellisesti näköyhteyden autoon. Partio kääntyi auton perään Tarhaajantielle ja huomasi tasoliittymässä auton ojan toisella puolella tulessa. Kaikki autossa olleet henkilöt makasivat auton ulkopuolella.

Pelastuslaitos kutsuttiin paikalle sammuttamaan tulipalon ja kaikki autossa olleet kuljetettiin sairaalaan.

Appelin mukaan alle 15-vuotiaiden kuljettajien onnettomuudet ja ylipäätänsä heidän tavoittamisensa auton ratissa on harvinaista.

– Silloin tällöin sitä tapahtuu.

Artikkeliin lisätty poliisin tapahtumakuvaus ja viestintäpäällikön kommentit 8.10. kello 9.40