1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valokuituverkot

Valokuitua tarvitaan lisää Kainuuseen – alueen kotitalouksista valokuidun piirissä on noin kolmannes

Tulevaisuudessa tavoitteena on 100 megabitin yhteys joka kotitalouteen.

Valokuituverkot
Olkiluoto 3-ydinvoimala
Valokuitua tarvitaan lisää tulevaisuuden tietoliikenneyhteyksien nopeuksien saavuttamiseksi.Henrietta Hassinen / Yle

Kainuun vetovoiman kannalta tärkeitä valokuituyhteyksiä olisi järkevä rakentaa lisää. Erityisesti syrjäseuduilla nopeiden yhteyksien rakentamiseen tarvitaan valokuitua. Kainuun liiton kehityspäällikkö Paula Karppinen kertoo, että hyvät tietoliikenneyhteydet ovat tärkeitä vetovoiman ja ihmisten Kainuussa pysymisen kannalta.

Jotkin haja-asutusalueen yhteisöt ovat rakentaneet myös talkoilla valokuituverkkoa. Näin esimerkiksi on toimittu Kuhmossa. Talkoilla tehdyn verkon kustannukset ovat pienemmät kuin kokonaan ostopalveluna rakennetun.

Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Ylä-Savon alueilla toimiva tietoliikennealan yritys Kaisanet kertoo, että vuositasolla investoinnit ovat toiminta-alueella noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

EU:n komissio on määritellyt, että vuoteen 2025 mennessä pitäisi jokaisessa kotitaloudessa yhteyden pitäisi olla vähintään 100 megabittiä sekunnissa.

Alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta ja yhteistyöelin Finnet-liitto kertoo että tätä ei saavuteta ilman valokuituyhteyksiä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi