Hyppää sisältöön

Hirvionnettomuuksien määrä kolminkertaistui Lapissa vuodesta 2011 vuoteen 2019 – Erityisen paljon onnettomuuksia tapahtuu valtatiellä 4

Pahimmat alueet ovat valtatiellä 4 Kemin lentokentän läheisyydessä ja Keminmaan Kallinkankaalta aina Rovaniemen Jaatilaan asti.

Arkistokuva: Lapin ELY-keskus, Suomen Riistakeskus ja Lapin paikalliset riistanhoitoyhdistykset ovat parhaillaan päivittämässä Lapin maanteiden hirvivaroitusalueita. Kuva: Yle kuvakaappaus/Risto Salovaara

Poliisin tietoon tulleiden hirvionnettomuuksien määrä kolminkertaistui Lapissa vuodesta 2011 vuoteen 2019.

Erityisen paljon onnettomuuksia tapahtuu Meri-Lapissa varsinkin valtatiellä 4 Kemin lentokentän läheisyydessä ja Keminmaasta Kallinkankaalta aina Rovaniemen Jaatilaan saakka.

Riistakeskuksen selvityksen perusteella Kallinkangas–Jaatila -välille asennetaan isot hirvimerkit, jotka varustetaan lisäkilvillä "suuri onnettomuusriski".

Viranomaiset muistuttavat, että hirvivaarasta varoittavien merkkien alueella on noudatettava erityistä varovaisuutta. Ajonopeuksia kannattaa pudottaa erityisesti hämärän hetkillä, jolloin hirvien liikkuminen on aktiivisimmillaan.

– Mikäli auton nopeus on yli 90 kilometriä tunnissa, on hirveen törmäävän kuolemanriski jopa yhdeksänkertainen verrattuna 80 kilometrin tuntinopeuteen, viranomaiset toteavat.

Lisäksi muistutetaan siitä, että rehupaaleja ei kannata varastoida tien vierustalle, koska ne houkuttelevat hirviä ja aiheuttavat sen vuoksi liikenneturvallisuusriskin.

Lapin ELY-keskus, Suomen Riistakeskus ja Lapin paikalliset riistanhoitoyhdistykset ovat parhaillaan päivittämässä Lapin maanteiden hirvivaroitusalueita.

Tänä vuonna hirvikolarien määrä on kuitenkin vähentynyt merkittävästi viime vuoteen verrattuna. Syyskuun loppuun mennessä kolareita sattui lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.