1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköinen asiointi

Puhelinrumba historiaan? Lapin keskussairaalaan varattuja aikoja voi nyt katsoa netissä – kohta niitä voi siirtää ja myöhemmin perua tai varata itse

Uudella sähköisellä ajanvarauspalvelulla on tarkoitus säästää sekä potilaan että henkilökunnan aikaa.

sähköinen asiointi
Sähköinen tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla.
Aiemmin sairaalaan varattuja aikoja ei ole voinut tarkistaa kutsukirjeen ja tekstiviestin lisäksi mistään muualta.Yle/Johan Gullmets

Lapin sairaanhoitopiiri ottaa käyttöön sähköisen ajanvarauksen erikoissairaanhoidon toimipisteisiinsä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Lapin keskussairaalaan tai muualle sairaanhoitopiirin yksiköihin hoitoon tai tutkimukseen tuleva potilas voi itse tarkistaa ajanvarauksensa netissä.

Ajanvarauspalvelussa näkyvät kaikki Lapin sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon toimipisteisiin varatut ajat ja toimipisteen tiedot. Sähköinen ajanvarauspalvelu avattiin torstaina.

Alkuvaiheessa kolmella poliklinikalla potilaalla on mahdollisuus ensin siirtää. Kyseessä ovat fysiatrian, ihotautien ja neurologian poliklinikat.

Myöhemmin perua näille poliklikinoille varattuja aikoja voi myös perua tai varata uusia.

– Aikojen perumista verkossa ei haluttu vielä ottaa käyttöön. Jos potilas haluaa perua ajan kokonaan, hoitosuhde katkeaa. Jos se tehdään puhelimessa, työntekijä varmistaa, että potilas ymmärtää, että hän ei saa vaivaansa hoitoa, suunnittelija Mika Heikkilä sairaanhoitopiiristä sanoo.

Muualta otetaan opiksi ennen laajentamista

Heikkilän mukaan sähköinen ajanvaraus on otettu jo aiemmin käyttöön esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Varsinais-Suomessa.

– Kunhan saamme sieltä riittävästi käyttökokemuksia, tarkoitus on laajentaa sähköisen ajanvarauksen palveluja. Vielä emme voi kuitenkaan luvata tarkemmin sitä, milloin tämä tapahtuisi, Heikkilä toteaa.

Hänen mukaansa tarkoitus on avata ensi vaiheessa yksittäisiä aikoja potilaan itse varattavaksi, mutta ei kaikkia aikoja kerralla.

Perinteisesti henkilökunta on varannut vastaanottoajan keskussairaalaan esimerkiksi perusterveydenhuollon lähetteen perusteella tai sovitun seurantakäytännön mukaisesti. Yleensä varatusta ajasta lähetetään kirje.

Sairaalaan varattuja aikoja ei ole aikaisemmin voinut tarkistaa mistään muualta, kuin kutsukirjeestä tai tekstiviestistä tai soittamalla ajan varanneeseen yksikköön.

Tavoitteena säästää aikaa

Sairaanhoitopiirin mukaan uudella sähköisellä ajanvarauspalvelulla on tarkoitus säästää sekä potilaan että henkilökunnan aikaa. Taustalla on ajatus siitä, että jokainen sairaalassa asioiva voi enemmän vaikuttaa sairaalakäyntinsä ajankohtaan ja tehdä muutoksia aiempaa joustavammin.

Palvelusta tiedotetaan kaikkia potilaita ajanvarauskirjeessä ja erikseen heitä, joilla on mahdollisuus siirtää, perua tai tehdä ajanvaraus sähköisessä palvelussa. Linkki palveluun löytyy Lapin sairaanhoitopiirin internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi tunnistautumisen kautta pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Muiden kuin Lapin sairaanhoitopiirin kautta varattavat ajat eivät näy tässä palvelussa, vaan ne on tarkistettava erikseen organisaatioiden omista palveluista. Esimerkiksi laboratorioon varattavia aikoja voi katsoa Nordlabin omasta ajanvarauspalvelusta, jonne pääsee muun muassa Lapin sairaanhoitopiirin sähköisen asioinnin verkkosivujen kautta. Sairaanhoitopiirin sähköinen ajanvaraus ei koska myöskään sairaanhoitopiirin vastuulla olevaa Muonion ja Enontekiön perusterveydenhuoltoa, johon on olemassa oma järjestelmänsä.

Lue seuraavaksi