1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristönsuojelu sai oman "Nobelinsa": Prinssi William ja David Attenborough julkistivat suurpalkinnon, joka etsii ratkaisuja pahimpiin ympäristöongelmiin

Kaikkien aikojen suurimpana ympäristöpalkintona jaetaan noin 54 miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana.

ympäristönsuojelu
David Attenborough sekä prinssi William ja herttuatar Cathrine lapsineen.
David Attenborough sekä prinssi William ja herttuatar Cathrine lapsineen Kensingtonin palatsin puutarhassa 27. syyskuuta.Blackgrid / AOP

Britannian prinssi William ja luontodokumenteistaan kuuluisa David Attenborough ovat julkistaneet maailman tähän asti suurimman ympäristöpalkinnon.

Perustajat kuvaavat Earthshot-palkintoa (siirryt toiseen palveluun) kaikkien aikojen arvovaltaisimmaksi ympäristöpalkinnoksi. Kymmenen vuoden aikana tavoitteena on löytää 50 ratkaisua polttavimpiin ympäristöongelmiin.

Vuoteen 2030 asti jaetaan vuosittain viisi miljoonan punnan palkintoa. Palkintosumma, 50 miljoonaa puntaa eli runsaat 54 miljoonaa euroa 10 vuodessa, on kaikkien aikojen suurin ympäristöpalkinto, Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Se kutsuukin palkintoa "ympäristöalan Nobel-palkinnoksi".

Palkintoluokat ovat: luonnon suojeleminen ja ennalleen palauttaminen, ilman puhdistaminen, merten elvyttäminen, jätteettömän maailman rakentaminen ja ilmasto-ongelman ratkaiseminen.

Palkituksi voi tulla uusi teknologia, uusi tapa tehdä asioita, mikä tahansa hyvä idea. Palkinnon voi saada yksilö tai ryhmä tavallisista ihmisistä, aktivisteista ja tutkijoista poliittisiin johtajiin, yrityksiin ja jopa valtioihin.

"Hullutkin ideat tervetulleita"

– Kuka tahansa voi voittaa, prinssi William sanoi hänen ja Attenboroughin haastattelussa BBC:n Radio 4:n Today-ohjelmassa.

Prinssi kehotti ihmisiä kehittämän nerokkaita ja omaperäisiä hankkeita, jotka voisivat auttaa pelastamaan planeettamme. Attenboroughin mukaan hulluiltakin kuulostavat ideat ovat tervetulleita, jos niillä on maailmanlaajuista potentiaalia.

David Attenborough, prinssi William ja herttuatar Catherine
David Attenborough, prinssi William ja herttuatar Catherine 26. syyskuuta. He osallistuivat uuden brittiläisen napojentutkimusaluksen nimenantoseremoniaan Birkenheadissa. Andrew Parsons / AOP

Prinssi sanoi, että palkinto on hänen ja Attenboroughin pyrkimys varmistaa, että he jättävät maapallon lapsilleen ja lapsenlapsilleen paremmassa kunnossa.

Nimi Earthshot on mukaelma Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn 1960-luvun Moonshot-aloitteesta, jonka tavoite oli saada ensimmäinen ihminen Kuuhun.

Prinssi Williamin ja Attenboroughin mukaan ympäristönsuojeluun tarvitaan nyt yhtä mittavaa panostusta.

Ehdokkaita ensimmäisten Earthshot-palkintojen saajiksi otetaan vastaan marraskuun alusta lähtien. Palkintoseremonia pidetään syksyllä. Se on joka vuosi eri kaupungissa, joista ensimmäinen on syksyllä 2021 Lontoo.

Palkinnon saajan nimittää lautakunta, johon kuuluu prinssin ja Attenboroughin lisäksi kuuluisuuksia viihde- ja urheilumaailmasta, avustus- ja ympäristöjärjestöistä sekä liike-elämästä.

Prinssi William ja David Attenborough ovat palkinnon julkiset kasvot. Palkintorahat on lahjoittanut yksityishenkilöiden, järjestöjen ja yritysten yhteenliittymä. Se pyrkii myös varmistamaan, että voittajien ideoita hyödynnetään.

Palkintorahat voittajien on käytettävä palkitun ideansa kehittämiseen ja levittämiseen maailmalla.

Pitkän elämäntyön luonnon ja ympäristöongelmien esiinnostajana tehnyt Attenborough, 94, on tänä vuonna yksi ehdokkaista Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lue lisää:

Yli 60 maan johtajat lupaavat yhdessä pysäyttää luonnon tuhoutumisen – Suomi mukana, maailman suurimmat taloudet eivät

94-vuotias David Attenborough rikkoi Instagram-ennätyksen – miljoona seuraajaa alle viidessä tunnissa

Maailman rikkain prosentti aiheuttaa kaksi kertaa niin paljon ilmastopäästöjä kuin ihmiskunnan vähävaraisin puolisko

YK: Maailmasta on kadonnut 100 miljoonaa hehtaaria metsää parissa vuosikymmenessä

Lue seuraavaksi