Hyppää sisältöön

Invapaikalle väärin pysäköinyt voi saada epävirallisen muistutuslapun torstaina – Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tempaus esteettömyydestä

Invalidiliitto järjestää Oulu–Kainuu-alueella valtakunnallisessa mittakaavassa poikkeuksellisen tempauksen.

Esteetön pysäköintipaikka eli niin sanottu invapaikka on tarkoitettu vain autoilijoille, joilla on olemassa liikkumisesteisen pysäköintitunnus. Kuvituskuva. Kuva: Viivi Sihvonen / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa järjestetään torstaina 8. lokakuuta tempaus, jossa muistutetaan että parkkipaikoilla niin sanotut invapaikat jätettäisiin niitä tarvitseville. Tempaus on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, muualla vastaavia ei ole järjestetty.

Tarkoituksena on, että Invalidiliiton vapaaehtoiset Oulu–Kainuu-alueelta jalkautuvat kahdeksaan kuntakeskukseen ja jakavat asiaan liittyvää materiaalia esteettömän asioinnin tärkeydestä muun muassa parkkipaikoilla.

– Heillä on mukana lappuja, joita voi väärin pysäköityihin autoihin laittaa, että hoksaathan ensi kerralla, että paikka on tarkoitettu henkilöille, joihin on siihen lupa, sanoo Invalidiliiton Oulu–Kainuu-alueen järjestöasiantuntija Sanna Saarimaa.

Saarimaan mukaan on tärkeä tiedostaa, että esimerkiksi apuvälinein liikkuvalla henkilöllä ei välttämättä ole muuta pysäköintivaihtoehtoa.

– Jos esteettömät pysäköintipaikat on varattu, ei löydy paikkaa, missä henkilö voi päästä ulos autosta apuvälineiden kanssa. Asiointireissu voi tuolloin keskeytyä, Saarimaa sanoo.

Esteettömille pysäköintipakoille on myös saatettu kasata lunta tai laittaa koristekukkia.

Kainuusta mukana on Kajaani, Pohjois-Pohjanmaalta Reisjärvi, Oulainen, Ylivieska, Haapajärvi, Oulu, Raahe ja Pudasjärvi.

Tapahtumalla lisätään paitsi tietoisuutta esteettömän asioinnin tärkeydestä, myös kannustetaan jatkossa merkitsemään esteettömät parkkipaikat näkyvimmiksi sinisellä värillä.

Saarimaan mukaan Oulun Raksilan marketeilla on joitakin tällaisia ruutuja. Viime vuonna myös Kajaaniin saatiin sinisiä parkkiruutuja, kun tempaus järjestettiin pienimuotoisesti pilotointimielessä. Tuolloin mukana oli myös Pudasjärvi. Nyt tempaus olisi tarkoitus saada jokavuotiseksi.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.