Hyppää sisältöön

Koronapandemia hidastaa kiintiöpakolaisten tuloa Suomeen – Varkauteen muuttanut syyrialaisisä: "Onneksi kukaan ei sairastunut"

Perheiden matka Suomeen on saattanut siirtyä eteenpäin useilla kuukausilla.

Etualalla 22-vuotias Mohamad Eid Alali, 18-vuotias Yusuf Alali, 14-vuotias Yasin Alali, Ghada Ismael, 9-vuotias Sajeda Alali ja Mahmoud Alali. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kiintiöpakolaisten tulo Suomeen on viivästynyt koronapandemian vuoksi tänä vuonna.

Esimerkiksi syyskuussa Varkauteen saapuneen syyrialaisen Mahmoud Alalin ja hänen perheensä matka Turkin Istanbulista Suomeen siirtyi eteenpäin lähes puolella vuodella.

Koronatilanne vaikutti perheen elämään jo Turkissa. Työn tekeminen hankaloitui ja perhe eristäytyi asuntoonsa. Lasten mielestä aika oli tiukkaa ja väsyttävää.

– Mutta onneksi kukaan ei sairastunut, Mahmoud Alali toteaa.

Mahmoud Alali on hyväksynyt sen, ettei voi palata enää Syyriaan. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Varkaus on Pohjois-Savossa ensimmäinen kunta, jonne kaikki tämän vuoden kiintiöpakolaiset ovat ehtineet jo saapua. Esimerkiksi Iisalmeen ja Rautalammille pakolaiset tulevat vasta ensi vuoden puolella.

Korona vaikeuttaa ennen kaikkea matkustamista

Epävarmat aikataulut ovat vaikeuttaneet kuntien varautumista.

– Jo valintamatkojen järjestäminen on ollut hankalaa, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson.

– Ja kun pakolaiset saapuvat kuntaan, asianmukainen suojautuminen tuo oman haasteensa tilanteeseen, jatkaa Pohjois-Karjalan ely-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Suvi Hirvonen.

Ensimmäisenä kiintiöpakolaiset ovat kahden viikon kotikaranteenissa. Varkaudessa korona on hidastanut myös muun muassa terveystarkastuksia.

– Tarkastuksia päästään tekemään vasta karanteenin jälkeen. Minusta tuntuu, että sen takia meidän viranomaistoiminta on ollut nyt hitaampaa, koska se on ruuhkautunut, kertoo Varkauden kaupungin kotoutumisohjaaja Sonja Tuovinen.

Koronavirustilanne huomioidaan esimerkiksi porrastamalla tapaamisia, kertoo kotoutumisohjaaja Sonja Tuovinen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Ammatillisen koulutuksen kautta työelämään

Kiintiöpakolaisten kotouttaminen on humanitaarista työtä. Monella on kokemuksia sodasta ja jopa kidutuksesta.

Kotouttamisessa panostetaankin ensin elämänhallintaan ja psykologiseen tukeen. Esimerkiksi työelämään siirtyminen vaatii kiintiöpakolaisilta enemmän kuin turvapaikanhakijoilta.

Pakolaisilla ei ole ollut välttämättä lainkaan mahdollisuutta opiskeluun. Osa ihmisistä on luku- ja kirjoitustaidottomia.

Varkaudessa kaikki tulijat ohjataan ajallaan esimerkiksi ammatillisen koulutuksen pariin.

Osa on löytänyt tämän jälkeen töitä, kuten kiintiöpakolaisena vuonna 2016 Varkauteen tullut syyrialainen Ayham Al Murei. Al Murei valmistui hitsaajaksi tammikuussa ja aloitti työt Andritz-yhtiöllä helmikuussa.

Ayham Al Murei auttaa paljon uusia pakolaisperheitä arjen ongelmissa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Tästä eteenpäin elämä on Varkaudessa

Mahmoud Alalin perhe eli Turkissa kuin välitilassa. Lähellä Syyriaa paluu omaan kotimaahan tuntui realistiselta. Nyt perhe on hyväksynyt, että tästä eteenpäin elämä on Varkaudessa.

Koronaviruskaan ei ole Varkaudessa yhtä suuri uhka kuin Istanbulin ihmisvilinässä.

9-vuotias Sajeda Alali toivoo, että Suomeen haluava vanhempi sisko pääsee tulemaan joku päivä maahan perheensä kanssa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Tärkeintä on kuitenkin se, että Suomessa kunnioitetaan ihmisoikeuksia.

Äiti Ghada Ismael on onnellinen siitä, että lapset pääsevät kouluun.

– Turkissa ei ollut selkeää elämää. Lapset joutuivat olemaan töissä, eivätkä voineet nauttia lapsuudesta, Ismael kertoo.

Ghada Ismaelin isä ja veli ovat edelleen Syyriassa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kahden aikuisen ja neljän lapsen perhe ei ole kuitenkaan vielä kokonainen. Kaksi aikuista tytärtä perheineen jäivät Turkkiin. Toinen heistä haluaisi myös Suomeen asumaan.

Tämän lisäksi aikuisten mieltä painaa se, että kummankin lähisukulaisia asuu edelleen Syyriassa.

Voit keskustella aiheesta 12.10. klo 23 asti.

Lue lisää: