1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Oppositio roimi hallitusta hämärästä koronaviestinnästä – Marin myönsi, että maskisuositus jäi keväällä antamatta, koska maskeja ei ollut saatavilla

Voit katsoa eduskunnan kyselytunnin ja eduskunnan täysistuntoa klikkaamalla kuvassa olevaa nuolta.

Eduskunnan kyselytunti
Pääministeri Sanna Marin vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8. lokakuuta 2020.
Eduskunnan viikottainen kyselytunti näytettiin suorana Areenassa. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla pääkuvaa.

Perussuomalaiset aloitti kyselytunnin kysymällä autoilijoiden ruuhkamaksuista ja autoiluun kohdistuvista veronkorotuksista. Ruuhkamaksut mahdollistavasta lakimuutoksesta on kirjaus hallitusohjelmassa.

PS:n mukaan ruuhkamaksut ovat myrkkyä työllisyydelle, vaikka hallitus yrittää nostaa työllisyysastetta.

– Te vastaatte tähän huuton merkillisellä tavalla, tietulleilla. Samaan aikaan olette tehneet historiallisen suuren polttoaineveron korotukset.

–Luuletteko, että ihmiset ajavat huvikseen autolla töihin ja heitä rankaisemalla päästöt vähenevät ja työpaikat lisääntyvät, kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) kysyi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vakuuttivat, ettei ruuhkamaksujen valmistelu ole käynnissä, vaan niiden käyttöönotosta päättävät kunnat itse.

– Yksikään kunta ei joudu ruuhkamaksua ottamaan käyttöön, jos se niin päättää, Harakka sanoi.

– Toistamallakaan tämä väite ei muutu todeksi. Pelottelu, jota pyöritätte on puolitoista vuotta vanhaa: mitään valmistelua ei ole olemassa, voisitte siirtyä tosiasioiden pariin ainakin liikenne- ja viestintäministeriön osalta, Harakka toivoi.

– Valmistelu ei ole käynnissä. Mahdollistavan lain valmisteluaikataulu on sovittu vaalikauden lopulle, valtiovarainministeri Vanhanen lisäsi.

PS:n mukaan mahdollistavankin lainsäädännön valmistelu vaalikauden lopussa pitäisi perua.

Kansanedustaja Leena Meri (ps.) viittasi kotikaupunkinsa Hyvinkään valtuuston ratkaisuun, jossa ruuhkamaksut hyväksyttiin perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta.

–Ymmärrän, että vihervasemmisto kannattaa näitä tulleja, mutta että keskusta, Meri sanoi.

– Aikooko keskusta valtion kirstunvartijana peruuttaa tämän hankkeen, Meri kysyi Vanhaselta.

– Rakkaalla lapsella on monta nimeä: päästömaksu ruuhkamaksu tietulli tai kilometrivero. Ettei kai yritä sumuttaa tätä läpi nimeä vaihtamalla, Slunga-Poutsalo jatkoi.

Kokoomus: Mikä on päivän maskisuositus? Kiuru hiiltyi

Kokoomuksen Janne Sankelo ihmetteli hallituksen sisäistä ja ulkoista koronaviestintää. Koronaepidemia on kiihtynyt viime päivinä, ja portaittain on tullut voimaan alueellisia ravintolarajoituksia. Epäjohdonmukainen viestintä on Sankelon mukaan aiheuttanut hallaa muun muassa matkailu- ja tapahtuma-alalla.

– Kortesjärven Seo:lla ihmetellään, mikä on päivän maskisuositus, Sankelo sanoi.

– Hallituksen viestintä on avainasemassa, nyt se takkuaa. Mitä aiotte tehdä, että hallituksen linjaukset kirkastuvat kansalaisille, Sankelo kysyi pääministeri Sanna Marinilta (sd.)

Liike Nytin Harry Harkimo tiivisti pohdinnan.

– Kuka johtaa, ja kuka vastaa koronakriisistä, Harkimo kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hiiltyi puheista, joiden mukaan hallituksella ei ole suunnitelmaa koronakriisin johtamiseksi.

– Se suunnitelma on tehty heti kesän jälkeen ja olemme säännönmukaisesti sitä suunnitelmaa.

PS:n Ville Tavio moitti ravintoloiden rajoituksia "mutu-tuntumalla" tehdyiksi.

Kiurun mielestä opposition kysymykset vaikuttavat siltä, ettei epidemian vakavuutta ymmärretä, kun ilmaantuvuus "huitelee" Uudellamaalla lähes 60 ja Pohjanmaalla lähes 80 sataatuhatta asukasta kohti.

– Ja eduskunnassa vielä kysytään, miksi tämmöisiä rajoituksia pitäisi tehdä, miksi toimia pitäisi tehdä. Olen hyvin huolissani siitä, jos ei ymmärretä tämän asian vakavuutta, Kiuru päästeli.

Marin myönsi: Laaja maskisuositus keväällä ei olisi ollut mahdollinen, koska maskeja ei ollut saatavilla

Pauli Kiuru (kok.) kysyi hallitukselta, että miksi maskisuositus annettiin vasta loppukesästä, kun esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO suositteli maskien käyttöä jo keväällä.

– Meille kerrottiin, että maskien käytöstä voi olla jopa haittaa. Mikä on se muuttunut tutkimustieto vai oliko kyse siitä, että maskeja ei ollut saatavilla? Kiuru tivasi.

Marin painotti, että hallitus ei ole missään vaiheessa sanonut, että maskeja ei saa käyttää.

– Olemme koko ajan sanoneet, että maskia voi käyttää, mutta kun sitä käyttää, tulee sitä käyttää oikein kuten terveysviranomaiset suosittelevat.

Marin kuitenkin myönsi Kiurulle, että laajan maskisuosituksen antaminen keväällä ei olisi onnistunut, koska maskeja ei ollut silloin saatavilla.

– Minkälainen hämmennys siitä olisi tullut, jos olisimme antaneet laajan suosituksen ja maskeja ei olisi ollut saatavilla? Tai kesällä, kun tautitilanne oli hallinnassa ja tapauksia ei juurikaan ollut. Olisiko ihmisten pitänyt käyttää maskeja, kun tapauksia ei juurikaan ollut? Marin lateli.

Marin sanoi, että nyt kun elämme syksyä, maskeja on käytettävissä ja niistä on terveysviranomaisten selkeät suositukset. Marinin mukaan suomalaiset ovat nyt myös oppineet käyttämään maskeja.

– Nyt ne ovat meillä apuna, kun tautitilanne pahenee.

Marin: Emme tee rajoituksia kenenkän kiusaksi

Myös perussuomalaisten Arja Juvonen hämmästeli koronaviestintää.

– Hallituksen koronalinja riippuu siitä, keneltä ministeristä kysyy. Aiotteko perustaa koronatiedotusnyrkin jossa selkokielellä tiedotetaan kansalaisille, missä mennään ja miten maskeja käytetään, Juvonen kysyi.

– Viestinnässä on varmasti aina parantamisen varaa. Mutta on myös hyvä huomata että monet näistä kysymyksistä, vaikka ne tuntuvat yksinkertaisilta, ovat yllättävän monimutkaisia, Marin vastasi.

Keskiviikkona THL ja hallitus ilmoitti kiristyksistä ravintoloiden, baarien, kahviloiden ja yökerhojen aukioloaikoihin ja kävijämääriin. Ravintola-ja matkailualan järjestö MaRa on arvostellut elinkeinotoiminnan rajoituksia perusteettomina.

Sanna Marin lisäsi, että päävastuu on alueiden viranomaisilla, kuten kunnilla, sairaanhoitopiireillä ja aluehallintovirastoilla. Sen lisäksi valtakunnalliset säädökset ravintoloista ja matkustusrajoituksista tekee hallitus, THL ja sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä.

– Emme tee näitä kenenkään kiusaksi. Emme me haluaisi sulkea ravintoloita yhtään aiemmin kuin on tarve, emme haluaisi rajoittaa elinkeinotoimintaa, mutta meidän on pakko, koska haluamme pitää koronatilanteen hallinnassa, Marin vastasi.

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 9.10. klo 23 saakka.

Lue seuraavaksi