1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona jatkaa leviämistään Kruunupyyssä, palveluasumisen yksiköihin vierailukielto – "Normaalista ei voi puhua, mutta elämä jatkuu"

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä vierailuja rajoitetaan kuukauden ajan.

Kruunupyy
Kronoby kommungård
Kunnantalo suljettiin tiistaina, palveluasumisen yksiköihin asetettiin vierailukielto torstaina.Nathalie Lindvall

Koronatapaukset ovat lisääntyneet Kruunupyyssä nopeasti viime päivinä. Runsaan 6 400 asukkaan kunnassa on todettu epidemian aikana jo 12 tapausta, joista valtaosa muutaman päivän sisällä.

Tapaukset liittyvät Vaasan tartuntaketjuihin. Altistuneita on toistaiseksi satakunta. Altistuneiden jäljittäminen vaatii yhä työtä.

Torstaina Soite asetti Kruunupyyn yksiköihin vierailukiellon: tehostetun palveluasumisen yksiköissä rajoitetaan vierailuja kuukauden ajan. Yhtymä aikoo kuitenkin mahdollistaa turvalliset vierailut pleksien takaa, terasseilla ja videopuheluilla.

Myös vammaispalveluissa otetaan käyttöön erityisjärjestelyt kuukauden ajaksi.

Kunnantalo suljettiin jo tiistaina, ja muutenkin käytäntöjä on tarkennettu. Urheiluseuroja on kehotettu seuraamaan tarkasti tilannetta ja omien lajiliittojensa suosituksia. Urheilutiloja siivotaan tiuhempaan, ja harrastuksissa suositellaan pienempiä ryhmiä.

– Normaalista ei voi puhua, mutta elämä ja toiminnot jatkuvat – eri tavalla. Erityisjärjestelyjä on melkein joka paikassa, sanoo vs. kunnanjohtaja Ulf Stenman.

Hänen mukaansa kuntalaiset ovat huolissaan, ja tilanne meneekin kunnanjohtajan mukaan aivan väärään suuntaan. Stenman muistuttaa, että vastuu on kaikilla.

– Nyt pitää ottaa vastuuta ja myös kaikki keinot käyttöön: käyttää kasvomaskeja, pitää etäisyyttä ja noudattaa muitakin THL:n ohjeita.

Stenman sanoo, että tilannetta seurataan Kruunupyyssä hyvin tarkasti – jopa tunnin välein. Hän seuraa myös Pohjanmaan alueen eli Vaasan sairaanhoitopiirin muutoksia, sillä kunnan opiskelijat suuntaavat yleensä Vaasaan ja sitä etelämpään.

Kaksi viikkoa ja yli 200 tartuntaa opiskelijoilla – katso päivä päivältä, miten koronatilanne räjähti maan pahimmaksi Vaasassa

Toisaalta työmatka- ja ostosliikennettä on Kruunupyyn ja Kokkolan välillä paljon.

– On muistettava, että ihmiset liikkuvat eikä korona tunne rajoja. Toivon, että ihmiset olisivat varuillaan, sanoo Stenman.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla: Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen ja suosituksia tiukennetaan

Lue seuraavaksi