1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitojonot venähtivät rajusti Länsi-Pohjassa koronan takia, Lapin keskussairaalassa päästy vähemmällä

Keväällä leikkaustoimintaa ajettiin alas koronan vastaista taistelua varten.

leikkaushoito
Kirurgit leikkaa potilasta leikkaussalissa.
Monen kiireetön leikkaus on siirretty myöhemmäksi koronan takia.Simo Pitkänen / Yle

Hoitojonot ovat kasvaneet tuntuvasti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Länsi-Pohjassa sairaalahoitoa odottaneista useampi kuin joka viides on ollut jonossa yli puoli vuotta. Yli kuusi kuukautta sairaalaan pääsyä jonottaneita oli Länsi-Pohjassa lähes 250.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila selittää jonojen pitenemistä koronatilanteen aiheuttamilla muutoksilla.

– Keväällä elektiivistä leikkaustoimintaa ajettiin alas ja perustettiin erillinen koronateho-osasto sekä koulutettiin henkilökuntaa.

Elektiivinen hoito tarkoittaa kiireetöntä hoitoa.

Pisimmät jonot ovat kaihileikkauksiin. Lähes sata ihmistä oli odottanut kaihileikkausta yli kuusi kuukautta Länsi-Pohjassa. Esimerkiksi polven tai lonkan tekonivelleikkausta pisimpään jonottaneita oli seitsemän.

Jonoja puretaan Taskilan mukaan koko ajan ja se vienee muutaman kuukauden.

Yli 60 jonotti Lapin keskussairaalaan

Lapin keskussairaalassa jonot sen sijaan ovat kasvaneet maltillisemmin kuin naapurissa.

Lapin sairaanhoitopiirissä yli puoli vuotta sairaalahoitoa jonottaneita oli runsaat 60. Kaikista hoitoa odottaneista yli puoli vuotta jonossa olleita oli vajaat kahdeksan prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä kaihileikkausta yli puoli vuotta jonottaneita oli 30. Sen sijaan polven tai lonkan tekonivelleikkauksia yli kuusi kuukautta odottaneita ei sairaanhoitopiirissä ollut lainkaan.

Rovaniemellä vitkuteltiin pari viikkoa

Johtajaylilääkäri Jukka Mattila Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo, että hyvään tilanteeseen on useampi syy.

– Kun keväällä valtiovalta sanoi, että sairaaloiden on ajettava elektiivinen hoito alas, me viivyttelimme asian kanssa pari viikkoa pidemmälle kuin muut. Saimme myös elektiivisen toiminnan pyörimään kunnolla ennen kesää.

Mattila kertoo, että kesällä Rovaniemellä oli käytössä pari leikkaussalia enemmän kuin normaalisti.

– Kun hoitajia ja lääkäreitä ei tarvittukaan kesällä koronan hoitoon, saatiin leikattua tekoniveliä ja sen vuoksi olemme selvästi paremmassa tilanteessa kuin normaalisti syksyllä.

OYS lähettänyt potilaita Rovaniemelle

Johtajaylilääkärin mukaan yksi leikkausjonoja kurissa pitänyt asia on sairaalaan tulleiden lähetteiden odotettua pienempi määrä.

– Kun monessa muussa sairaalassa lähetteitä on tullut ruuhkaksi asti keväällä tekemättä jääneiden asioiden takia, meillä ei ainakaan vielä ole tapahtunut sellaista.

Mattila lisää, että lyhyiden jonojen takia OYS on lähettänyt Rovaniemelle leikattavaksi tekonivelpotilaita Kuusamon ja Taivalkosken alueelta.

Koko maassa yli puoli vuotta hoitoa odottavia ihmisiä oli lähes 18 000. Eniten heitä oli maan suurimmassa sairaanhoitopiirissä Helsingissä ja Uudellamaalla, liki 7000.

Tiedot hoitojonoista ovat elokuun lopulta ja ne on kerännyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lue seuraavaksi