1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravitsemusala

Ravintola-ala vastusti tiukkoja koronarajoituksia mielenilmauksella Helsingin Kansalaistorilla: "Ravintolakulttuuri on vaarassa hävitä"

Ravintola-alan ihmiset katsovat, että rajoituksilla tulee olemaan suuret vaikutukset sekä alan työllisyyteen että ravintoloiden pystyssä pysymiseen.

Ravitsemusala
Ihmisiä ravintola-alan ammattilaisten järjestämässä mielenilmauksen Kansalaistorilla Helsingissä.
Paikalle saapuneet penäsivät kovin sanoin päättäjiltä tarkempia perusteluja tiukoille rajoituksille sekä toivoivat enemmän kohdennettuja toimia. Toimittajana Petri Kosonen, kuvaajana Ronnie Holmberg.

Ravintola-alan ammattilaiset ja heidän edunvalvojansa järjestävät tänään torstaina Faktat tiskiin! -mielenilmauksen Kansalaistorilla Helsingissä.

  • Voit katsoa yllä olevalta videolta, millaisia puheenvuoroja torilla pidettiin

Mielenilmauksessa vastustetaan tiukkoja koronarajoituksia. Ravintola-alan ihmiset katsovat, että niillä tulee olemaan suuret vaikutukset sekä alan työllisyyteen että ravintoloiden pystyssä pysymiseen.

– Tällä hetkellä alalla vallitsee yleinen turhautuminen yksisuuntaiseen vaikuttamiseen. Ravintoloitsijoita ja henkilöstöä ei kuunnella. Kukaan ei tiedä, miten kauan elämme koronapelon ja uhan alla. Kategoristen kieltojen ja rajoitusten sijaan meidän tulisi keskittyä ratkaisulähtöiseen keskusteluun, mielenilmauksen järjestäjät toteavat tiedotteessa.

Mielenilmauksessa kuullaan muun muassa Sure Restonomiliiton toiminnanjohtajaa Joel Kettulaa, Suomen baarimestariyhdistyksen Anikó Lehtistä, Night People Group NPG:n toimitusjohtajaa Antti Rauniota ja Helsingin apulaispormestaria Nasima Razmyaria.

– Tilanne on edelleen vakava, eikä kukaan sitä tässä kiistä. Se, mikä eniten nyt hiertää on niin sanottu soppakauhalla tehty lainsäädäntö. Kaikki paikat kategorisoidaan yhden sanan alle ravintola-ala ja sitä kohdellaan yhdellä tavalla, sanoo tilaisuuden järjestäjä ja Bar Loosen ravintolapäällikkö Joni Bitter avaupuheessaan.

"Elävä ravintolakulttuuri on vaarassa hävitä"

Paikalle saapuneet penäsivät kovin sanoin päättäjiltä tarkempia perusteluja tiukoille rajoituksille sekä toivoivat enemmän kohdennettuja toimia.

– Suomalainen ravintolahistoria on aika surullista luettavaa. Viime vuosikymmeninä saimme viimein aikaan elävän ravintolkulttuurin ja tämä on nyt vaarassa hävitä, totesi Anikó Lehtinen Suomen baarimestariyhdistyksestä.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarymmärtää, että pari tuntia vaikuttavat merkittävästi alan talouteen ja sanoo Ylen haastattelussa, että ala on jäänyt Suomessa vaille henkistä myötätuntoa.

– Totuus on, että me olemme leviämisvaiheessa ja tämän päivän luvut ovat huolestuttavia. Tilanne pitää ottaa vakavasti. Sinänsä olen kuitenkin samaa mieltä alan kanssa, että nyt olisi voitu kokeilla myös erilaisia keinoja ja tapoja, jotka jäivät nyt käyttämättä, sanoo Razmyar. ** **

Lue myös:

Tällainen on riskiravintola ja näin valvonta toimii – ravintoloiden tiukemmat koronarajoitukset voimaan tänään

Viidessä maakunnassa ravintoloiden lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovet kello 23 jo sunnuntaista lähtien – Yle seurasi STM:n tiedotustilaisuutta

Lue seuraavaksi